Φέτος το καλοκαίρι, είχαμε την τύχη να κάνουμε πολύ ξεχωριστές καλοκαιρινές διακοπές.
Κάναμε ένα ταξίδι για το οποίο νιώθω ευγνώμων. Περάσαμε 9 υπέροχες ημέρες στο βασίλειο της Φύσης : την Ισλανδία.
Η Ισλανδία είναι μια πανέμορφη χώρα. Εκεί, η Φύση, γενναιόδωρη και δυναμική, έχει δημιουργήσει εντυπωσιακά τοπία που σε κάνουν να νιώθεις απίστευτο δέος. Στην Ισλανδια, θα δεις λάβα και μαύρα βράχια, καταπράσινες κοιλάδες, ποτάμια και επιβλητικούς καταρράκτες, γεωπίδακες και παγετώνες. Στην Ισλανδία μπορείς να δεις ουράνιο τόξο στις 22.30 το βράδυ και ηλιοβασίλεμα τα μεσάνυχτα.
Απ’ό,τι έμαθα εκ των υστέρων, η Ισλανδία είναι πια ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες. Ε λοιπόν εγώ δεν είχα ιδέα. Δεν είχα ιδέα για το τι θα αντικρίσω, και μάλιστα ήμουν και επιφυλακτική, γιατί από κάποιες φωτογραφίες που είχα δει, πίστευα ότι δε θα με συγκινήσουν τα τόσο δραματικά τοπία. Σκεφτόμουν ότι θα ήταν πιο σκοτεινή απ’όσο αντέχω. Πόσα λίγα ήξερα…
Ίσως γι’αυτό να εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ. Γιατί δεν είχα δει πολλές φωτογραφίες, δεν είχα ψάξει σχεδόν τίποτα κι είχα εκτεθεί σε ελάχιστες πληροφορίες και εικόνες σχετικά με αυτήν τη μαγική χώρα. Όπως και να ‘χει, εδώ που τα λέμε, όσο καλές φωτογραφίες κι αν βγάλεις, όσο εντυπωσιακά video κι αν δεις, τίποτα δε συγκρίνεται με την πραγματικότητα. Το θαύμα που αντικρίζουν τα μάτια και αυτό που νιώθει η καρδιά μπροστά στη Φύση, δεν αποτυπώνεται με καμία κάμερα.
*Όπου βλέπετε τέλειες φωτογραφίες, είναι του φίλου μου Δημήτρη Βασδέκη
Το ταξίδι μας στην Ισλανδία, είναι το πιο όμορφο ταξίδι που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Κι ενώ έχουμε επιστρέψει εδώ και 2 εβδομάδες, ακόμα σκεφτόμαστε αυτόν το μαγικό τόπο και νιώθουμε πολύ τυχεροί που τον επισκεφτήκαμε έστω και για 9 μέρες.
Σε αυτό το άρθρο, επιχειρώ να μοιραστώ μαζί σας μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι μας, που ελπίζω ότι θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε το δικό σας ταξίδι στην Ισλανδία, ή έστω να σας ταξιδέψουν νοερά προς το παρόν.
Πριν όμως το κάνω αυτό, θα ήθελα να εκφράσω, όσο πιο σύντομα μπορώ, μια σημαντική μου σκέψη. Μια προσπάθεια που κάνουμε με τον Σπύρο να είμαστε συνειδητοί ταξιδιώτες, και όχι τουρίστες. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι στον τουρισμό συναντάμε πολλά από τα αρνητικά του σύγχρονου τρόπου ζωής. Γρήγορα ταξίδια, γρήγορο φαγητό, σκουπίδια, γρήγορες selfies, μια γρήγορη φωτογραφία και φύγαμε κι ένα μαγνητάκι για το σπίτι. Τα ταξίδια, έχουν γίνει είδη προς κατανάλωση. Η Φύση, τα αξιοθέατα, όλοι αυτοί οι πανέμορφοι τόποι αυτής της Γης, δεν είναι είδη προς κατανάλωση.
Γι’αυτό κι εμείς, ας χαμηλώσουμε ταχύτητα κι ας προσπαθήσουμε να πατάμε ελαφριά, ως ταξιδιώτες. Να σεβόμαστε τους τόπους, να τους κοιτάμε και να τους παρατηρούμε για ώρα, να τους δίνουμε το χρόνο που τους αξίζει. Ας ταξιδεύουμε με αγάπη.
Ισλανδία : Ο οδηγός του A Shiny Day
Η Ισλανδία, είναι μια νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης και βρίσκεται στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, δίπλα από τη Γροιλανδία. Σε αυτό το link μπορείτε να διαβάσετε κάποιες πληροφορίες για την ιστορία της και τη γεωμορφολογία της.
Η Ισλανδία έχει 6 μήνες μέρα (καλοκαίρι) και 6 μήνες νύχτα (χειμώνας).
Εμείς, πήγαμε στην Ισλανδία τον Ιούλιο του 2022. Γενικά, το καλοκαίρι, δηλαδή Ιούλιο με Αύγουστο είναι η καλύτερη περίοδος να επισκεφθεί κανείς την Ισλανδία γιατί είναι η εποχή που έχεις πρόσβαση στα περισσότερα μέρη. Το Βόρειο Σέλας, το βλέπεις το χειμώνα κι είναι κι αυτός ένας αρκετά καλός λόγος να ταξιδέψεις μέχρι εκεί.
Γενικές πλροφορίες για το ταξίδι μας :
Μείναμε στην Ισλανδία για 9 μέρες. Προσγειωθήκαμε στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα, κι από εκεί νοικιάσαμε ένα αμάξι για να κάνουμε το γύρο της χώρας και να καταλήξουμε πάλι στο Ρέικιαβικ. Είχαμε κλείσει σπίτια μέσω της AirBnB σε όλη τη διαδρομή και κάθε μέρα κοιμόμασταν αλλού.
*Υπάρχει κι ένα τέλειο βανάκι που μπορείς να νοικιάσεις στο οποίο κοιμάσαι μέσα!Επίσης στην Ισλανδία πάει πολύς κόσμος για camping (σε συγκεκριμένα σημεία).
Το πρώτο πράγμα που κάναμε αφού αποφασίσαμε να πάμε, είναι να οργανώσουμε το πρόγραμμα. Σημειώσαμε τα μέρη που θέλουμε να επισκεφθούμε, φτιάξαμε εξελάκια και στήσαμε το πρόγραμμα των 9 ημερών.
Κλείσαμε τα αεροπορικά εισιτήρια.
Ύστερα, κλείσαμε τα καταλύματα που ταίριαζαν πιο πολύ στο πρόγραμμα που είχαμε φτιάξει. Νοικιάσαμε και ένα αμάξι 4χ4 για να μπορούμε να πηγαίνουμε και σε πιο δύσκολους δρόμους και ύστερα κάποιες δραστηριότητες.
Αυτό που μας βόλεψε πολύ και σας το προτείνω κι εσάς, είναι ότι φτιάξαμε κάποιους χάρτες με αποθηκευμένα μέρη στο Google Maps, στους οποίους είχαμε όλοι πρόσβαση.
Όλα αυτά, μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στο παρακάτω Ημερολόγιο Ταξιδιού.
Το budget :
Σας θέλω ψύχραιμους. Η Ισλανδία είναι μια ακριβή χώρα.
Εμείς, χαλάσαμε γύρω στα 2.500 ευρώ το άτομο για 09 μέρες.
Ωστόσο, αργήσαμε να κλείσουμε αεροπορικά και κάποιες διαμονές, οπότε πιστεύω ότι αν τα κλείσετε εγκαίρως, ίσως να μπορέσει αυτό το ταξίδι να βγει και με 1.800 ευρώ. Αν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αποταμίευση, αξίζει 100% για να κάνετε αυτό το ταξίδι. Είναι μια εμπειρία ζωής.
Τι καιρό είχε;
Φύγαμε από την Αθήνα των 35 βαθμών και πήγαμε στην Ισλανδία των 11 βαθμών.
Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο ανακουφιστικό ήταν αυτό. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα προτιμούσα το κρύο από τη ζέστη, αλλά τα πράγματα με τις θερμοκρασίες έχουν αγριέψει, οπότε αυτή η διακοπή που κάναμε στον καύσωνα, μας χρειαζόταν.
Γενικά, ο καιρός ήταν μουντός και κρύος, με τακτικές βροχούλες. Κάποιες μέρες τα σύννεφα έφευγαν και βλέπαμε τον μπλε ουρανο, και τότε ζέσταινε και η ατμόσφαιρα. Θα σας πω παρακάτω τι ρούχα είχαμε μαζί μας για να είστε προετοιμασμέν@.
Βράδιαζε καθόλου;
Όχι. Θέε μου, τι ευτυχία! Αν είστε λάτρεις της μέρας όπως εγώ, ε τότε θα λατρέψετε την Ισλανδία αυτούς τους μήνες γιατί δε νυχτώνει ΠΟΤΕ. Γύρω στις 12.30 το βράδυ, έχει ηλιοβασίλεμα, ο ήλιος μένει για 1 ώρα εκεί (σα να έχουμε εμείς 8 το βράδυ το καλοκαίρι ας πούμε) και ξανασηκώνεται. Αυτό λέγεται Midnight Sun. Ήταν μαγικό. Πιστεύαμε ότι θα μας ενοχλήσει πολύ με τον ύπνο, αλλά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Πρώτον γιατί γυρνούσαμε κατάκοποι από τις γεμάτες μέρες μας και κοιμόμασταν αμέσως. Δεύτερον γιατί συνήθως τα σπίτια έχουν καλή συσκότιση. Μόνο μια μέρα μας ενόχλησε το φως τα “ξημερώματα” αλλά καλύψαμε τα μάτια μας με ό,τι ρούχο βρήκαμε δίπλα μας. Αν έχετε μάσκα ύπνου, μπορείτε να έχετε μία μαζί σας.
Το πιο υπέροχο με το ότι δε βράδιαζε ποτέ, εκτός του ότι έχυχε να δούμε ουράνιο τόξο στις 22.30 το βράδυ, είναι ότι μπορείς να επισκεφθείς ένα αξιοθέατο στις 12 το βράδυ ή ό,τι ώρα θες γενικά. Και αυτές οι ώρες είναι και τέλειες γιατί έχει ελάχιστους έως καθόλου τουρίστες στα αξιοθέατα.
Εγώ που λειτουργώ αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, και μόλις βραδιάζει σβήνει το σύστημά μου, εκεί την καταβρήκα κι ένιωθα ότι συγχρονίζομαι πολύ με αυτές τις συνθήκες φωτισμού! Ξεκινούσαμε την ημέρα μας χαλαρά το πρωί, γύρω στις 10 με 11 και κάναμε βόλτες έως τις 00.00 ή ακόμα και τη 01.00 το βράδυ που ήταν ακόμα μέρα, φυσικά! Ένιωθα ότι είχα απίστευτη ενέργεια!
Σκεφτείτε ότι αυτή η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 12.30 το βράδυ!
Τι ρούχα πήρατε μαζί σας;
Κοίταξε να δεις. Αν σου είπε κάποιος να πάρεις κοντομάνικα γιατί μπορεί να χρειαστούν, σου είπε ψέματα. Βλέπαμε κι εμείς tips με συμβουλές που έλεγαν να πάρεις πολλά διαφορετικά ρούχα μαζί σου και κοντομάνικα. Ποια κοντομάνικα ρε παιδιά; 5 πουλόβερ μαζί φορούσα!
Όπως και να ‘χει, επειδή στην Ισλανδία το καλοκαίρι ΚΑΙ έχει κρύο, ΚΑΙ φυσάει, ΚΑΙ βρέχεσαι από τους 450 καταρράκτες που επισκέπτεσαι, εγώ προτείνω τα εξής είδη με βάση την εμπειρία μου :
Μακό μπλουζάκι
Αδιάβροχο παντελόνι
Πουλόβερ
Αδιάβροχο μπουφάν
Κασκόλ
Σκουφάκι
Γάντια
Αδιάβροχα παπούτσια ειδικά για hiking
Τώρα, το πόσα από αυτά θα πάρετε μαζί σας, εξαρτάται από το πόσες μέρες θα πάτε, από το πόσο σκοπεύετε να βραχείτε και από το πόσο κρυουλιάρηδες είστε.
Για να καταλάβετε, εγώ σε κάποιες βόλτες μας, που είχε πολύ κρύο στην περιοχή, φορούσα :
2 αδιάβροχα παντελόνια, 1 μακρυμάνικο μακό, 5 πουλόβερ (σας το ορκίζομαι), κασκόλ, σκουφάκι, γάντια, αδιάβροχο μπουφάν, κάλτσες και παπούτσια. Μπορεί να περπατούσα σαν πατάτα, αλλά ήμουν άνετη και ζεστή και μπορούσα να σκέφτομαι πόσο όμορφο είναι το τοπίο και όχι “πόσο κρύο κάνει θέε μου και δεν αντέχω”.
Κάντε τα κουμάντα σας!
Tι φάγατε;
Η Ισλανδία είναι η πιο Vegan Friendly χώρα της Ευρώπης. Ποιος να μου το ‘λεγε και να το πίστευα! Ε ναι λοιπόν, το διαβάσαμε σε άρθρο αλλά το ζήσαμε κι από κοντά! Η Ισλανδία είναι μια πολύ vegan friendly χώρα. Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα εστιατόρια έχουν vegan πιάτα. Κι όταν λέμε vegan, δεν εννοούμε πατάτες τηγανητές και αγγουροντομάτα. Εννοούμε τόφου, φασόλια κι άλλα θρεπτικά φαγητά.
Τα σούπερ-μάρκετ pit-stops που βρίσκεις στο δρόμο έχουν vegan επιλογές, όπως φαλάφελ και άλλα vegan σάντουιτς, νόστιμους χυμούς και άλλα τέτοια.
Αυτό που μας εντυπωσίασε πιο πολύ με τον Σπύρο, ήταν στον παγετώνα Jokulsarlon , ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Ισλανδίας. Εκεί λοιπόν, είχε 3 street food καντίνες. Μία από αυτές είχε fish and chips, η άλλη κρέπες και η άλλη hot dogs, ένα πολύ αγαπημένο γεύμα των Ισλανδών. Εντάξει-λέμε με τον Σπύρο-δε θα φάμε ποτέ. Κι όμως, στην καντίνα με τα hot dogs είχε vegan hot dog από φασόλια, λιναρόσπορο και λαχανικά και μάλιστα ήταν πεντανόστιμο! Δεν ξέρω αν μπορείτε να φανταστείτε τον ενθουσιασμό μας και την ανακούφισή μας με αυτό. Αν είστε vegan, μπορείτε να καταλάβετε τι ωραία που είναι να νιώθεις ότι συμπεριλαμβάνεσαι.
Εξίσου βολικό ήταν ότι μπορούσαμε να τρώμε με τους φίλους μας που δεν είναι vegan, στο ίδιο εστιατόριο και να είμαστε και οι 2 πλευρές ευχαριστημένες. Αυτό, έδωσε μεγάλη ευκολία στο ταξίδι.
Ωστόσο, να πούμε σε αυτό το σημείο ότι αν πάτε για roadtrip και γύρο της Ισλανδίας όπως εμείς, όπου βρίσκετε κάποια αγορά ή κάποιο ωραίο σάντουιτς, να το παίρνετε! Γιατί μετά μπορεί να βρίσκεστε για 3 ώρες σε ένα βουνό, να κάνετε πολύ ώρα να συναντήσετε πολιτισμό και να πεινάσετε πολύ, και να πρέπει να τρώτε τρίγωνες ρυζογκοφρέτες με ζάχαρη, όπως κάναμε εμείς.
Εμείς γενικά τρώγαμε ένα γρήγορο πρωινό, είχαμε σνακς μαζί μας, χυμούς και νερό και τρώγαμε ένα κανονικό γεύμα το βράδυ. Γενικά εμείς με τον Σπύρο στα ταξίδια αυτό το μοτίβο ακολουθούμε, δηλαδή τρώμε ένα πλήρες γεύμα και σνακς μες τη μέρα γιατί θέλουμε να εξερευνούμε όσο περισσότερο γίνεται. Στην Ισλανδία, το νερό μας, το γεμίζαμε στα ποτάμια. Και αυτό μου δίνει τέλεια πάσα για το επόμενο κεφάλαιο.
Ισλανδία + Οικολογία = Love For Ever
Στην Ισλανδία, αντιληφθήκαμε πως σέβονται πολύ το περιβάλλον, από μικρές λεπτομέρειες μέχρι νόμους που εφαρμόζονται. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι στην Ισλανδία υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ευρώπης, τον οποίο προφανώς βλέπουν να συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι οι Παγετώνες της Ισλανδίας θα έχουν εξαφανιστεί σε 100 χρόνια, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα αλλά και για όλον τον πλανήτη. Προφανώς.
Οπότε μάλλον εκεί έχουν πάρει στα σοβαρά το θέμα “Πλανήτης και Άνθρωπος”.Για παράδειγμα, το 90% των σπιτιών στην Ισλανδία θερμαίνεται με τη γεωθερμική ενέργεια, ενώ μόνο το 10% των σπιτιών χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για θέρμανση.
Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε για τις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζει η Ισλανδία σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση, τη μετακίνηση, ακόμα και τον τουρισμό.
Εμείς στο ταξίδι μας, συναντήσαμε κάποιες από αυτές τις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, δε χρειάστηκε να πάρουμε ούτε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού γιατί είχαμε μαζί μας από 1 μεταλλικό παγούρι για το νερό μας, και το γεμίζαμε στα ποτάμια, τους καταρράκτες ή τις βρύσες στα σπίτια που μέναμε.
Οι χυμοί που παίρναμε από τα σούπερ-μάρκετ ήταν σε μπουκάλια από ανακυκλωμένο πλαστικό που ανακυκλώνονταν κι αυτά με τη σειρά τους. Η ετικέτα ήταν από χαρτί που ξεκολλούσε πανεύκολα από το μπουκάλι κι έτσι μπορούσες να ξεχωρίσεις τα 2 υλικά για να τα ανακυκλώσεις πολύ εύκολα.
Σταματήσαμε σε ένα καφέ, και μας βάλανε τους καφέδες σε γυάλινα βαζάκια από σάλτσες και μαρμελάδες, χωρίς καν να το ζητήσουμε!
Το όριο ταχύτητας στους δρόμους της Ισλανδίας είναι πολύ χαμηλό (καμία σχέση με της Ελλάδας) για 2 λόγους : Για την ηχορύπανση και για τη μείωση των ατμοσφαιικών ρύπων. Ξέρετε εξάλλου ότι οι πιο χαμηλές ταχύτητες σημαίνουν και μικρότερη εκπομπή αερίων. Κι όταν λέμε όριο ταχύτητας, το εννοούμε. Αν το όριο ταχύτητας ήταν 50 και σε πιάσει η κάμερα του δρόμου να πηγαίνεις με 51 χλμ, τρως κλήση. Ωραιότατα, δίκαια, οργανωμένα.
Σε ένα από τα εστιατόρια που φάγαμε, στο μπάνιο είχε κανονικά πετσετάκια για τα χέρια. Σκούπιζες τα χέρια σου με ένα καθαρό πετσετάκι κι ύστερα το έριχνες σε ένα ειδικό καλάθι, για να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Συναντήσαμε πολλά παραδείγματα αυτής της αισθητικής κι αυτού του έμπρακτου σεβασμού προς τον πλανήτη, κι αυτό ήταν πολύ ευχάριστο.
Και τώρα, ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα του ταξιδιού μας! Έτοιμ@;
Ημερολόγιο ταξιδιού :
1η μέρα
Φύγαμε από την Αθήνα τα ξημερώματα και φτάσαμε στο Ρέικιαβικ νωρίς το απόγευμα.
Κάναμε μια μικρή βόλτα στην πόλη, φάγαμε στο Mama και ξεκουραστήκαμε για να είμαστε γεμάτοι ενέργεια στο roadtrip που θα ξεκινούσε την επόμενη μέρα!
Στο Ρέικιαβικ βρεθήκαμε και την τελευταία μέρα, πριν την επιστροφή μας, οπότε θα σας γράψω εδώ τα σημαντικά, και χωρίστε τα εσείς όπως θέλετε! Εμείς στο Ρέικιαβικ ουσιαστικά περάσαμε ένα απόγευμα και 1 μέρα (στο τέλος) και δε νομίζω ότι χρειάζεται παραπάνω. Για να είμαι ειλικρινής. 1 μέρα στο Ρέικιαβικ, αρκεί. Η Φύση της Ισλανδίας είναι τόσο πλούσια, που δεν αξίζει να χαραμίσεις παραπάνω χρόνο σε μια πόλη, κατά τη γνώμη μου, παρόλο που το Ρέικιαβικ είναι μια ήσυχη πόλη που σε ξεκουράζει.
Τι είδαμε :
Το δρόμο ουράνιο τόξο! Rainbow Street
Το έργο Sun Voyager
Kolaportid : Υπαίθρια αγορά με vintage πράγματα, τις Κυριακές
Τα χειροποίητα έργα τέχνης των punch needle artists Comfortable Universe σε μια γκαλερί.
Τα έργα των Arctic Creatures με το πολύ ισχυρό περιβαλλοντικό μήνυμα σε μια άλλη γκαλερί.
Τι φάγαμε :
Braud & Co (vegan cinnamon rolls, yay)
Mama Reykjavik (ethnic vegan κουζίνα)
Kattakaffihusid(vegan σνακς και γλυκά, καφέδες και ροφήματα παρέα με τις υπερμεγέθεις γάτες της Ισλανδίας)
Εδώ μείναμε την πρώτη μέρα κι ήταν αρκετά καλή περίπτωση γιατί ήταν στο κέντρο:
2η μέρα
Και τώρα, γεμάτοι ενθουσιασμό, ξεκινάμε το ταξίδι μας στο βασίλειο της Φύσης.
Παίρνουμε για το δρόμο μερικά σνακς και ξεκινάμε για το Golden Circle!
Στο δρόμο για το Golden Circle, μπορείτε να βρείτε δημόσια θερμά λουτρά, που αξίζει να επισκεφθείτε αν έχετε χρόνο! Εμείς δεν προλάβαμε.
Παρακάτω, οι στάσεις που κάναμε την 1η μέρα του roadtrip και οι ομορφιές που επισκεφθήκαμε.
Αξιοθέατα :
Το Kerið Crater είναι ένας κρατήρας ηφαιστείου που έχει γεμίσει νερό κι έχει γίνει λιμνούλα
Το Þingvellir National Park είναι μια καλή πρώτη επαφή με τη φύση της Ισλανδίας
Geysir geothermal area : Σε αυτό το μέρος, θα δείτε κάποιους πίδακες καυτού νερού να εκτοξεύονται από τη Γη. Είναι πραγματικά θεαματικό! Προετοιμαστείτε για έντονες μυρωδιές οξειδίου του σουλφιδίου όμως (δηλαδή….αυγουλίλας)
Gullfoss : Ένας πανέμορφος, ισχυρός καταρράκτης που με έκανε οριακά να τρομάξω με τη δύναμη της φύσης. Εκείνη τη μέρα, έβρεχε και φυσούσε πολύ, οπότε εκτός από τη βροχή, ο αέρας έφερνε και τα σταγονίδια του καταρράκτη. Γίναμε μούσκεμα αλλά γελάσαμε πολύ!
Φαγητό και διαμονή :
Αξίζει να φάτε στο θερμοκήπιο Fridheimar που είναι ουσιαστικά ένα θερμοκήπιο ντομάτας. Είναι μαγικό! Εμείς το επισκεφθήκαμε αλλά δυστυχώς δεν είχε διαθεσιμότητα. Αν θέλετε να πάτε, καλό είναι να κλείσετε πριν καν φτάσετε στην Ισλανδία.
Τελικά, φάγαμε στο Geysir Restaurant Hotel που ήταν δίπλα από τους πίδακες, και μάλιστα περάσαμε φανταστικά! Είχε και vegan ριζότο, vegan σαλάτες και σούπες, όπως και vegan γλυκά.
Μείναμε εδώ και ήταν πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία. Όταν κλείσαμε αυτό το κατάλλυμα δεν είχαμε καν ιδέα ότι το σπίτι έχει….τζακούζι. Για τους Ισλανδούς, το να έχουν μια πισινούλα με ζεστό νερό από τις θερμές πηγές που είναι κοντά στο σπίτι τους, είναι κάτι πολύ φυσικό.Το σπίτι βρίσκεται στη μέση μιας καταπράσινης κοιλάδας, είναι μαγικά.
3η μέρα
Η 3η μέρα, τολμώ να πω ότι ήταν η αγαπημένη μου. Αν το μάθουν αυτό οι συνταξιδιώτες μου θα απορρήσουν, αλλά πραγματικά, νομίζω ότι αυτή η μέρα ήταν η πιο δυνατή γιατί τα είχε όλα: απίστευτη χαλάρωση, στρες και αγωνία, είχε ταλαιπωρία, πείνα, είχε όμως και απίστευτη ομορφιά και γέλιο. Δε θα την ξεχάσω ποτέ.
Σκεφτείτε αυτό : Ξυπνήσαμε σε αυτό το ξύλινο σπιτάκι στη μέση της καταπράσινης κοιλάδας, είχε απίστευτη ησυχία και λίγο κρύο και ακούγονταν μόνο τα άλογα από τον στάβλο δίπλα. Βάλαμε τα μαγιό μας και βουτήξαμε στο θερμό λουτρό του σπιτιού. Μείναμε εκεί μέσα τουλάχιστον 2 ώρες, κι ό,τι έννοια είχαμε, την αφήσαμε εκεί. Φάγαμε πρωινό και εντελώς χαλαροί πια, ξεκινήσαμε για την 3η μέρα μας στο βασίλειο της Φύσης. Κι ίσως αυτήν τη μέρα να φτάσαμε και στο θρόνο.
Gjain : Το πιο μαγικό μέρος που έχω επισκεφθεί ποτέ μου. Καμία φωτογραφία ή βίντεο δε μπορεί να αποτυπώσει την ομορφιά του. Ποτάμια, καταρράκτες, λιμνούλες, γεφυρούλες, κίτρινα λουλουδάκια. Ήταν σα ψέμα. Αυτό το μέρος μίλησε στην καρδιά μου και το οφείλουμε στο συνάδελφο του Σπύρου που έχει πάει 2 φορές στην Ισλανδία και μας πρότεινε να πάμε. Γεμίσαμε μπαταρίες και τα παγούρι μας, και…επόμενη στάση!
Landmannalaugar : Αυτό είναι μια ευρύτερη περιοχή, στην οποία μπορείς να κάνεις hike από 1 ώρα έως 4 μέρες…Ω ναι! Εμείς δεν είχαμε αρκετό χρόνο, ήταν ήδη μεσημέρι και είχε αρχίσει και μια βροχούλα οπότε κάναμε τη μικρή διαδρομή. Η οποία ήταν μαγευτική. Ηφαιστειακά τοπία, βουνά από κόκκινη και καφέ άμμο, βουνά από κυπαρισσί άργιλο, βουνά από κόκκινη λάβα, βουνά από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα. Απερίγραπτο τοπίο και απερίγραπτο κρύο.
Η περιπέτεια με το ποτάμι : Φύγαμε από το Landmannalaugar και ξεκινήσαμε μια αρκετά μεγάλη διαδρομή που μας οδήγησε σε ένα ποτάμι, που δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να διαχίσουμε με το συγκεκριμένο 4χ4 ή όχι γιατί δε μπορούσαμε να καταλάβουμε το βάθος του. Εκεί ζήσαμε μεγάλη αγωνία, αλλά ευτυχώς βρέθηκε ένα ζευγάρι Ισλανδών με ένα αμάξι με ρόδες όσο το ύψος μου, και ευτυχώς μας βοήθησαν. Πριν από αυτό βέβαια, ο Σπύρος προθυμοποιήθηκε να βουτήξει στο παγωμένο ποτάμι με γυμνά πόδια, για στιγμιαία γάγγραινα. Αν γυρνούσαμε πίσω, θα κάναμε +3 ώρες οδήγηση, αν προχωρούσαμε, μπορεί να μέναμε εκεί, μέσα στο ποτάμι, μέσα στο αμάξι και να σας έγραφα από εκεί αυτό το άρθρο. Αγωνία και απίστευτο γέλιο, και τελικά όλα πήγαν μια χαρά.
Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι σε όλη αυτήν την περιπέτεια ήμασταν θεονήστικοι; Να το σημειώσω. Φύγαμε για την επόμενη στάση, που ήταν ο καταρράκτης Skogafoss.
Πριν τον Skogafoss είναι ο Seljalandsfoss, στον οποίο δεν προλάβαμε να πάμε, αλλά αξίζει να πάτε 100%
Skogafoss : Εκεί που ευχαρίστησα τη φύση. Έτσι λοιπόν, μετά από δυσκολίες, με αρκετή πείνα και κούραση, φτάσαμε γύρω στις 11.00 το βράδυ στον καταρράκτη Skogafoss. Κι έτσι όπως ήμασταν κουρασμένοι ψυχικά και σωματικά, κοιτούσαμε τα ορμητικά νερά του καταρράκτη να πέφτουν από ψηλά, και υπνωτιστήκαμε. Κάποια στιγμή, στάθηκα εντελώς ακίνητη μπροστά στον καταρράκτη και τον κοιτούσα για τόση ώρα που είμαι σίγουρη ότι έφτασα σε κατάσταση Nirvana. Ο καταρράκτης ήταν τόσο δυνατός, τόσο λυτρωτικός. Πλησίασα λίγο πιο πολύ τον καταρράκτη, κάθισα εκεί που πετάγονταν τα νερά του (spray), άνοιξα τα χέρια προσπαθώντας να ενωθώ με τη δύναμη του καταρράκτη, και είπα από μέσα μου ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το κείμενο, κλείνω τα μάτια και θυμάμαι το συναίσθημα απόλυτης ευγνωμοσύνης, ελευθερίας και δύναμης που με έκανε να νιώσω ο Skogafoss. Ό,τι άγχος, πίεση και κούραση ένιωσα μέσα στη χρονιά, τα ξέπλυνε όλα το ορμητικό νερό του καταρράκτη. Κι εκεί κατάλαβα πόσο σοφή απόφαση ήταν να ξεκουραστούμε-να διακόψουμε στην Ισλανδία.
Διαμονή στο Vik
4η μέρα
Το 3ο βράδυ μείναμε στο Vik και το επόμενο πρωί φάγαμε πρωινό στα μαγαζιά εκεί γύρω. Ήπιαμε smoothies και πήραμε ένα vegan bagel με χούμους από το Skool Beans. Ξεκινάει η εκδρομή!
Reynisfjara (black beach) : Η μαύρη παραλία είναι άλλο ένα από τα μαγικά τοπία της Ισλανδίας, κι ίσως από τα πιο δημοφιλή. Κατάμαυρη άμμος και βράχια που δεν πιστεύεις ότι δεν έχουν φτιαχτεί από ανθρώπινο χέρι. Η λάβα που κυλούσε, πάγωνε από το κρύο και κοβόταν. Κι έτσι σχηματίστηκαν αυτα ιδιαίτερα βράχια.
Μικρός παγετώνας Fjallsarlon
Παγετώνας Jokulsarlon : Καταρχάς, ας σταθούμε μια στιγμή στο ότι βρεθήκαμε σε έναν παγετώνα. Ήταν πολύ σουρεάλ και κάτι που δεν είχα αντικρίσει ξανά στη ζωή μου. Εκεί, κάναμε τη βαρκάδα (80 ευρώ το άτομο) που σε πάει κοντά στον Παγετώνα, και ο καλός ξεναγός Eric, μας είπε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Έλεγα στον Σπύρο ότι είμαστε πολύ τυχεροί που προλάβαμε και είδαμε παγετώνα πριν λιώσουν όλοι. Black humor, αλλά πραγματικότητα.
Diamond beach και ένα μαγικό φαινόμενο. Μπροστά από τον Παγετώνα, έχει σχηματιστεί μια λιμνούλα (lagoon) το ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια η λίμνη δεν υπήρχε γιατί ήταν κι εκεί παγετώνας αφήστε το από την οποία ξεκινάει ένα μικρό ποτάμι (σαν ισθμός) που καταλήγει στη θάλασσα. Από τη λίμνη λοιπόν, ξεκινάνε διάφορα μεγάλα κομμάτια πάγου και ταξιδεύουν μέσω του ποταμιού μέχρι τη θάλασσα. Εκεί, τα ρεύματα της θάλασσας παίρνουν αυτά τα κομμάτια, και τα ξεβράζουν σε μια κατάμαυρη παραλία. Και πριν από αυτό, το αλάτι λειαίνει τα κομμάτια πάγου και τα κάνει να δείχνουν σαν…διαμάντια! Ήταν πραγματικά ένα μαγικό φαινόμενο!
Φαγητό :
Skool Beans στο Vik (στην αρχή της ημέρας)
Vegan hot dogs στην καντίνα του Jokulsarlon
Ups (νόστιμα tapas και το 90% των πιάτων ήταν vegan)
5η μέρα
Fardagafoss : Σε αυτό το μικρό hike, φτάνεις σε ένα ψηλό σημείο απ’όπου βλέπεις έναν πανέρμοφο καταρράκτη. Αν προχωρήσεις λίγο ακόμα, θα βρεθείς πίσω από τον καταρράκτη. Εμείς δεν το ξέραμε, αλλά μας οδήγησε εκεί ο Σίγκι, ένας ευγενικός Ισλανδός που μας έδειξε τα μυστικά της…γειτονιάς του. Γιατί ναι, ο Σίγκι μένει απέναντι από αυτόν τον καταρράκτη και τον πετύχαμε στην καθιερωμένη του πρωινή βόλτα.
Stuðlagil: Μαύρη λάβα που κόπηκε σίγουρα με χάρακα σε κάποια προσπάθεια της φύσης για χειροτεχνίες και μικρογλυπτική. Άλλο ένα μαγικό μέρος που μας μαγνήτισε. Κατεβείτε κοντά στο ποτάμι, βουτήξτε τα πόδια σας στο παγωμένο νερό (δεν άντεξα παραπάνω από 3 δευτερόλεπτα τη φορά αλλά ήταν τέλειο) και απολαύστε το υπέροχο τοπίο.
Φαγητό:
Fjallakafi : Μια ξύλινη παραδοσιακή ταβέρνα με λίγες αλλά αξιοπρεπείς vegan επιλογές.Στο Fjallakafi, είχα και μια υπέροχη συνάντηση με μία από τις πιο θερμές υποστηρίκτριες του A Shiny Day και δυνή κεντήστρα! Χάρηκα πάρα πολύ!
Διανυκτέρευση στο Myvatn
6η μέρα
Κρατήρας Krafla
Namafjall και Hverir για την πιο αρμονική παλέτα που έχει φτιάξει η φύση : Πορτοκαλί, απαλό καφέ, γκρι και γαλάζιο. Σε αυτά τα μέρη, νιώθεις ότι έρχεσαι σε επαφή με τον πυρήνα της Γης, με έναν τρόπο.
Godafoss : Δίκαια ονομάζεται ο καταρράκτης του Θεού. Ένας μεγάλος, παραμυθένιος καταρράκτης που σε μαγνητίζει (το λέω συνέχεια, αλλά έτσι είναι)
Whale watching στο Akureyri : Πήγαμε και για whale watching! Είχε πλάκα! Είδαμε 1-2 φαλαινίτσες γλυκές που μας έδειξαν την πλατούλα τους και την κοιλίτσα τους. Λένε ότι το whale watching πρέπει να είναι καλύτερο στο Husavik. Ωστόσο, εγώ δε δυσαρεστήθηκα, γιατί δεν πας σε ζωολογικό κήπο (ξου!) αλλά στο φυσικό τους περιβάλλον, ελπίζοντας πως θα έχουν όρεξη να εμφανιστούν. Δε φτάνει που τις ενοχλούμε κιόλας…Ωστόσο, ίσως με ένα μικρότερο βαρκάκι, που θα είναι πιο διακριτικό, η εμπειρία να είναι πιο εντυπωσιακή.
Φαγητό :
Bryggjan : Ακριβώς απέναντι από το σημείο που ξεκινάει και επιστρέφει η βαρκούλα του Whale Watching, έχει ένα φανταστικό εστιατόριο. Εκεί φάγαμε ένα πολύ νόστιμο πιάτου με τόφου, vegan πίτσα και το πιο νόστιμο vegan γλυκό με παγωτό μάνγκο!
Διαμονή :
Μείναμε σε ένα πάνγλυκο κόκκινο σπιτάκι και το επόμενο πρωί απολαύσαμε το πρωινό μας στην ησυχία της φύσης.