top of page

Αναπαραγωγή φυτών: Πόθος και μονστέρα

Αν ακολουθείς το A Shiny Day θα έχεις καταλάβει πόσο αγαπάμε τα φυτά, και πόσο μας αρέσει να αναπαράγουμε όσα μπορούμε να αναπαράγουμε. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξω πόσο εύκολη είναι η αναπαραγωγή για τον πόθο και την μονστέρα!





Τι είναι η “αναπαραγωγή φυτών”;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Η αναπαραγωγή ή αλλιώς ο πολλαπλασιασμός των φυτών, είναι η διαδικασία με την οποία νέα φυτά αναπτύσσονται από μια ποικιλία πηγών, όπως σπόρους και μοσχεύματα από τα μέρη των φυτών. Σήμερα θα δούμε παρέα πως μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε ένα φυτό, εντοπίζοντας τις νέες ρίζες που αναπτύσσονται στο μίσχο του φυτού και κόβοντας το μίσχο (το κοτσανάκι) στο σωστό σημείο.


Να στο πούμε ακόμα πιο απλά; Θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα πόθο ή μια μονστέρα να γεννήσει παιδάκια!


Αν είσαι αρχάρι@ στον κόσμο των φυτών τότε πιστεύω πως θα ενθουσιαστείς πολύ με αυτό που θα σου δείξω σήμερα, καθώς η αναπαραγωγή των φυτών είναι ένας πολύ εύκολος και όμορφος τρόπος να δημιουργήσεις νέα φυτάκια και να ανανεώσεις κάθε γωνιά του χώρου σου. Μην ανησυχείς, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι νομίζεις!

Αν από την άλλη είσαι παλιά καραβάνα, μπορεί να με πρόλαβες και να το έχεις ήδη δοκιμάσει. Σε κάθε περίπτωση, μείνε για την παρέα και τέσταρε τις γνώσεις σου!


Να πως το έκανα εγώ : 

Οδηγίες πολλαπλασιασμού του πόθου :
  • Σε ένα μακρύ κλωναράκι του πόθου εντοπίζουμε τις ρίζες που έχουν δημιουργηθεί πίσω από τα σημεία που βγαίνουν τα φύλλα, όπως στην παρακάτω φωτογραφία :

  • Παρατηρούμε ότι σε κάθε σημείο που βγαίνει φύλλο υπάρχουν από πίσω ριζούλες.


  • Με ένα ψαλίδι κόβουμε ανάμεσα από δυο τέτοια σημεία.

  • Γεμίζουμε ένα γυάλινο βαζάκι με νερό και τοποθετούμε το κλωναράκι που κόψαμε μέσα, έτσι ώστε τα φύλλα να είναι απ’ έξω και οι ριζούλες μέσα.

  • Μετά από μια εβδομάδα, θα αρχίσουν να ξεπετάγονται οι άκρες των νέων ριζών.


Αυτή ήταν η διαδικασία του πολλαπλασιασμού! Και τώρα;

Μπορούμε να αφήσουμε το μόσχευμα μέσα στο βαζάκι με το νερό και ο πόθος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κανονικά μέσα σε αυτό. Εναλλακτικά, μπορούμε να φυτέψουμε το μόσχευμα στο χώμα. Μόλις αναπτυχθούν αρκετά οι ρίζες, δηλαδή όταν ξεπεράσουν τα 10 εκ. μπορούμε να τις φυτέψουμε στο χώμα.

Όσο για το σημείο του “μεγάλου” φυτού από το οποίο κόψαμε το μόσχευμα, μην ανησυχείς. Ακριβώς κάτω από το σημείο που βγαίνει το τελευταίο φύλλο, θα αρχίσει να αναπτύσσεται το νέο κλωναράκι και ο πόθος θα συνεχίζει να μεγαλώνει κανονικά.




Και με τη μονστέρα τι γίνεται;

Σχεδόν το ίδιο! Στις μονστέρες είναι πολύ συχνό να βλέπουμε να ξεπετάγονται ρίζες εκεί που δεν τις περιμένουμε. Όταν λοιπόν τις εντοπίσουμε, κόβουμε το μίσχο 2-5 εκ. πάνω από τη ριζούλα που έχει ξεπεταχτεί και βάζουμε το μόσχευμα σε ένα βαζάκι με νερό. Μόλις αναπτυχθούν αρκετά οι ρίζες, δηλαδή όταν ξεπεράσουν τα 15 εκ. μπορούμε να τις φυτέψουμε στο χώμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να τις αφήσουμε στο νερό.


 Σημαντικές σημειώσεις :

  1. Μέρα παρά μέρα πρέπει να αλλάζουμε το νερό στο βαζάκι στο οποίο έχουμε το μόσχευμα. Έτσι ανανεώνεται το οξυγόνο που απορροφά το φυτό.

  2. Αν αποφασίσουμε να μεταφέρουμε το μόσχευμα σε γλαστράκι με χώμα, για το πρώτο διάστημα πρέπει να το ποτίζουμε πάρα πολύ καλά και να θυμόμαστε ότι το προηγούμενο περιβάλλον του ήταν το σκέτο νερό. Άρα τον πρώτο καιρό θα χρειάζεται extra ενυδάτωση από αυτή που θα χρειάζεται υπό κανονικές συνθήκες.

Τι λες; Θα δοκιμάσεις να αναπαράγεις κι εσύ τον πόθο ή τη μονστέρα σου; 

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τις σκέψεις σου στα σχόλια. Έχεις απορίες; Ξέρεις που να με βρεις!

Τα λέμε σύντομα,

Keep shining bright!

bottom of page