top of page

Φυτικό τυρί κρέμα από κάσιους | Vegan τυρί κρέμα



Παιδιά, μαζευτείτε! Θα σας πω τη συνταγή μας για το πώς φτιάχνουμε φυτικό τυρί από κρέμα κάσιους, ή αλλιώς vegan τυρί κρέμα, ή αλλιώς vegan μαγιονέζα.


Μπορείτε να το ονομάσετε όπως θέλετε. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η πανεύκολη συνταγή είναι μία βάση με την οποία μπορούμε να φτιάξουμε vegan “τυρί” κρέμα, ή vegan μαγιονέζα και να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα πιάτα μας.

  1. "Καρμπονάρα" με τόφου. Εδώ, η κρέμα κάσιους αντικαθιστά την κρέμα γάλακτος

  2. Τυρένια και αλμυρή σως για αραβικές πίτες και σαλάτες

  3. Φυτική, σπιτική και υγιεινή μαγιονέζα

Ανάλογα με το τι θέλουμε να φτιάξουμε, μπορούμε να προσαρμόσουμε αυτήν τη συνταγή, και να κάνουμε την κρέμα πιο πηχτή, πιο αραιή ως σάλτσα, ή να θυμίζει μαγιονέζα. Τα πιο βασικά υλικά αυτής της συνταγής είναι τα κάσιους και...ένα καλό blender!


Τι θα χρειαστούμε;

  1. 50 γρ. κάσιους άψητα και ανάλατα

  2. Νερό

  3. Ελαιόλαδο

  4. Λεμόνι

  5. Διατροφική μαγιά

  6. Αλεύρι αμυγδάλου

  7. Αλάτι και πιπέρι

  8. Σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)

  9. Σκόνη κουρκουμά (προαιρετικά) 

  10. Μηλόξυδο (αν θέλουμε να θυμίζει μαγιονέζα) 

  11. Μουστάρδα (αν θέλουμε να θυμίζει μαγιονέζα)

  12. Ένα καλό blender 

  13. Ένα μπολάκι 

Πώς φτιάχνουμε το φυτικό τυρί κρέμα από κάσιους;

  1. Βάζουμε τα κάσιους σε ένα μπολ, και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό μέχρι να καλύπτονται ίσα-ίσα από το νερό, και όχι παραπάνω. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά, στο ζεστό νερό. Ωστόσο, αν έχουμε το χρονικό περιθώριο, βάζουμε τα κάσιους να μουλιάσουν στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.

  2. Βάζουμε τα κάσιους με το νερό τους στο blender και τα χτυπάμε καλά.

  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο blender και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι το μίγμα να είναι λείο : 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας στυμμένο λεμόνι, 4 έως 5 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά, αλάτι και πιπέρι.

  4. Η βάση του φυτικού τυριού μας είναι έτοιμη σε αυτό το σημείο. Αν δούμε ότι το μίγμα είναι αρκετά υγρό ακόμα, προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι αμυγδάλου (δηλαδή τριμμένο αμύγδαλο) μέχρι να δούμε η σάλτσα μας έχει την υφή που θέλουμε.

Αν θέλουμε να είναι σαν τυρί κρέμα, προσθέττουμε περισσότερο αλεύρι αμυγδάλου. Αν θέλουμε να είναι πιο υγρή σάλτσα (π.χ. για μακαρόνια) προσθέττουμε λιγότερο αλεύρι αμυγδάλου. Το ελαιόλαδο με το λεμόνι βοηθούν το μίγμα να σφίξει, ειδικά όταν κρυώσει. Η διατροφική μαγιά δίνει στο μίγμα αυτήν την τυρένια γεύση, και το βοηθά να σφίξει.




Αν θέλουμε η κρέμα κάσιους να θυμίζει μαγιονέζα...


προσθέττουμε στο μίγμα :

  1. 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο (ή οποιοδήποτε ξύδι)

  2. 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα

  3. 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

  4. 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, για το χρώμα Και χτυπάμε καλά μέχρι το μίγμα μας να είναι βελούδινο. Λοιπόν, τι λέτε; Θα δοκιμάσετε αυτήν τη συνταγή για vegan κρέμα τυριού από κάσιους; Πιστέψτε με, είναι πεντανόστιμο, υγιεινό, και πολύ εύκολο να γίνει. Αυτήν τη συνταγή την φτιάχνω τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και αν φτιάξω παραπάνω την αποθηκεύω σε βαζάκι. Κάθε φορά που την φτιάχνω λοιπόν, τη δοκιμάζω όσο τη φτιάχνω για να δω αν έχει τη γεύση και την υφή που θέλω, και την προσαρμόζω αναλόγως. Μπορεί να χρειάζεται επιπλέον λεμόνι, ή επιπλέον αλάτι. Μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω νερό τελικά κοκ. Εσείς να θυμάστε ότι χρειάζεστε κάσιους, νερό, ένα blender για τη βάση της συνταγής, ελαιόλαδο, λεμόνι και διατροφική μαγιά για να πήξει η σάλτσα, και όλα τα άλλα υλικά είναι για να φέρετε τη γεύση εκεί που θέλετε.

Extra tip:

Μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια συνταγή με macademia nuts ή brazil nuts ή να συνδυάσετε τους 3 καρπούς μαζί και να φτιάξετε μία τυρένια κρέμα με macademia, brazil nuts και κάσιους. Τα macademia nuts είναι αρκετά λιπαροί καρποί, οπότε ταιριάζουν ωραία σε αυτήν την συνταγή για φυτική κρέμα τυριού. Τα λέμε σύντομα,


bottom of page