top of page

Σπιτική τραγανή γκρανόλα χωρίς ζάχαρη

Η ιστορία

Σου έχω την πιο λαχταριστή συνταγή για σπιτική τραγανή γκρανόλα (χωρίς ζάχαρη!) που θα σου αλλάξει τη ζωή! Τουλάχιστον έτσι συνέβη σε μένα. Την αρχική συνταγή για αυτή τη γκρανόλα τη βρήκα στο app της deliciously ella και με το χέρι στην καρδιά σου λέω ότι δεν έχω φάει καλύτερη.



Η ιστορία

Η αναζήτησή μου για τη γκρανόλα που θα με κάνει να ανυπομονώ για το πρωινό μου και να τρυπώνω στην κουζίνα για να τσιμπήσω “λίγο ακόμα” την υπόλοιπη μέρα, ξεκίνησε πριν καιρό και σε καμία περίπτωση δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Η αφετηρία μου ήταν το εμπόριο, όπου οι δοκιμές μου κρίθηκαν ανεπιτυχείς, παρά τη μεγάλη ποικιλία που συνάντησα. Πάντα κάτι έλειπε! Ίσως να φταίει το γεγονός ότι μου αρέσουν οι πιο μπισκοτένιες και τραγανές γκρανόλες, οι οποίες έχουν παρασκευαστεί με ποιοτικά και θρεπτικά υλικά. Μην τα πολυλογώ, όπου κι αν έψαξα, τζίφος!

Έτσι, αποφάσισα να αρχίσω τους πειραματισμούς στο σπίτι. Κι όταν λέω πειραματισμούς, το εννοώ. Οι αναζητήσεις στο google έπεσαν σύννεφο, μέχρι που κάποια ανώτερη δύναμη με λυπήθηκε και μου φανέρωσε τη συνταγή της ella. HALLELUJAH!

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου τις μετατροπές που έκανα στην original συνταγή και σου υπόσχομαι ότι αν τη δοκιμάσεις θα γλείφεις τα δάχτυλα σου! Φύγαμε;

Υλικά για 2 βάζα σπιτική γκρανόλα:

  1. 80 γρ. λάδι καρύδας (βιολογική, ψυχρής έκθλιψης)

  2. 160 γρ. σιρόπι σφενδάμου

  3. 50 μλ. χυμό πορτοκάλι

  4. Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  5. 308 γρ. βρώμη (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βρώμη χωρίς γλουτένη)

  6. 110 γρ. κολοκυθόσπορο

  7. 90 γρ. αμύγδαλα φιλέ

  8. 70 γρ. δημητριακά καλαμποκιού, ολικής άλεσης, χωρίς ζάχαρη

  9. 70 γρ. ηλιόσπορο

  10. Αλάτι

  11. Κανέλα Κεϋλάνης*Σημείωση : Όλους τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους τους αγοράζω από το κατάστημα “Χασιώτης” στο Μαρούσι (not sponsored)!


Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 °C με αέρα πάνω και κάτω.

  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε το λάδι καρύδας και το σιρόπι σφενδάμου και τα ζεσταίνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα στέρεα υλικά (βρώμη, αμύγδαλα, ξύσμα πορτοκαλιού, κολοκυθόσπορος, δημητριακά, ηλιόσπορος, αλάτι και κανέλα)

  4. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα στο κατσαρολάκι, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού.

  5. Ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα στερεά.

  6. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά, ώστε το μείγμα με το σιρόπι και το χυμό να ενυδατώσει όλα τα υπόλοιπα υλικά.

  7. Σε ένα ταψί χωρίς γείσο, τοποθετούμε μια λαδόκολλα και απλώνουμε όλο το μείγμα.

  8. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.

  9. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το κόλπο για να γίνει τραγανή η γκρανόλα μας είναι να ανακατεύουμε κάθε 5 λεπτά.

  10. Βάζουμε μια καρεκλίτσα μπροστά από το φούρνο και κάθε 5 λεπτά τον ανοίγουμε για να ανακατέψουμε το μείγμα.



Σημειώσεις:

  1. Αν θέλουμε όντως να γίνει τραγανή η γκρανόλα, δεν πρέπει να παραλείψουμε το ανακάτεμα κάθε 5 λεπτά, όσο κουραστικό κι αν είναι.

  2. Αν κάνουμε τη μισή δόση ψήνουμε λιγότερο από μια ώρα. Σε κάθε περίπτωση, η γκρανόλα είναι έτοιμη όταν το χρώμα της είναι χρυσό.

  3. Η γκρανόλα διατηρείται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου. Τι λες; Θα δοκιμάσεις να φτιάξεις κι εσύ την πιο νόστιμη γκρανόλα του γαλαξία;

Αν θέλεις να βρεις κι άλλες συνταγές, σου προτείνω ανεπιφύλακτα το app της deliciously ella. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τις σκέψεις σου στα σχόλια! Τα λέμε σύντομα,

keep shining bright!

bottom of page