Αυτό το άρθρο-αφιέρωμα σε κάτι που αποκαλώ Πράσινο σπίτι (συ)ζητήθηκε πολύ και είναι εδώ με μία λίστα από τα αγαπημένα μου φυτά εσωτερικού χώρου. Αν είσαι κι εσύ αυτού του σπορ και θέλεις να κάνεις το σπίτι σου πιο…πράσινο, τότε συνέχιζε να διαβάζεις.
Αγαπώ και φροντίζω και τα 57 φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι. (Ναι, στο μπαλκόνι έχουμε άλλα τόσα και περισσότερα.) Όμως κάποια από αυτά τα φυτά, φαίνεται πως είναι καταλληλότερα για να ζουν μέσα σε σπίτι, φαίνεται πως έχουν βρει τη θέση που τα χαροποιεί, αναπτύσσονται υγιή και γι’αυτό θα μοιραστώ μαζί σας ακριβώς αυτά. Φυσικά, υπάρχουν κάποια είδη φυτών που τα έχουμε πολλές φορές, σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, όπως ο πόθος ή ο φίκος. Θα τα δούμε αναλυτικά παρακάτω.
Σε αυτό το άρθρο, δε θα αναφερθώ σε αναλυτικές συμβουλές φροντίδας των φυτών, καθώς ετοιμάζουμε ένα ειδικό άρθρο με ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για τη φροντίδα των φυτών. Σε αυτό, μας βοηθάει ο αγαπητός μας Πάνος Τσατσάνης από το φυτώριο Φυτοτεχνία στο Νέο Ηράκλειο.
Ωστόσο, μιας κι είμαστε στο θέμα, θα ήθελα να μοιραστώ την πιο αποκαλυπτική πληροφορία που έχω μάθει από τον Πάνο, σχετικά με τα φυτά εσωτερικού χώρου.
Δεν υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου.
Τα-ντα-ντα.
Ναι, κι η αλήθεια είναι πως βγάζει απόλυτο νόημα. Έχεις δει εσύ ποτέ κανα φίκο να φυτρώνει απ’το παρκέ; Όχι.
Άρα, όταν λέμε φυτά εσωτερικού χώρου, εννοούμε τα φυτά που μπορούν να αντέξουν -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- μέσα στο σπίτι.
Πολλά από τα φυτά που βάζουμε μέσα στο σπίτι δεν αντέχουν κι απογοητευόμαστε. Αυτό συμβαίνει γιατί το κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες σε φως και νερό. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε τα φυτά που φέρνουμε στο σπίτι μας, ώστε να τα φροντίζουμε όπως τους αξίζει και να βρίσκουμε το ιδανικό σημείο στο οποίο θα βολευτούν και θα μπορέσουν να αναπτυχθούν υγιή και περήφανα.
Σε άλλα νέα, κάπου διάβασα ότι “for millennials, pets are the new children and plants are the new pets. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο σκοπός των φυτών δεν είναι απλώς να ομορφύνουν ένα φτωχά διακοσμημένο δωμάτιο, το πότισμα και οι μεταφυτεύσεις τους δεν είναι αγγαρεία. Τα φυτά είναι ζωντανοί και συνεχώς αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, μετατρέπουν το σπίτι μας σε ένα Πράσινο σπίτι και αν τα φροντίσουμε με αγάπη και σεβασμό μπορούμε να τα αποκαλέσουμε και (μικρούς) φίλους μας!
Δε μπορώ να δω ένα φυτό σαν ένα διακοσμητικό αντικείμενο. Τα φυτά έχουν ζωή, την οποία προσπαθώ να σέβομαι όσο μπορώ. Γι’αυτό πιστεύω πως το να έχουμε φυτά στο σπίτι μας, είναι μια μικρή δέσμευση απέναντι σε μία μικρή ζωή.
Άρα, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι όταν έχουμε φυτά, πρέπει να έχουμε και την άνεση χρόνου και την όρεξη να τα φροντίζουμε όσο το χρειάζονται.
Έχουν γίνει έρευνες και έρευνες για τα οφέλη του να έχουμε φυτά στο χώρο που ζούμε, αλλά ήξερες ότι… τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αφαιρέσουν έως και το 87% των τοξινών του αέρα σε 24 ώρες; Το είπε η NASA!
Να λοιπόν, μερικά από τα φυτά που έχω μέσα στο σπίτι που πιστεύω ότι διακοσμούν υπέροχα τον κάθε χώρο.
1. Μονστέρα (φιλόδεντρο)
Ξεκινώ με το πιο εντυπωσιακό φυτό που έχουμε στο σπίτι. Το πήραμε σε μικρό γλαστράκι και τώρα με το ζόρι χωράμε να περάσουμε από δίπλα του. Η μονστέρα, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορούμε να την αναπαράγουμε πολύ εύκολα. Να, αυτή η μονστέρα είναι παιδί της μεγάλης :
* Θα δούμε σε ξεχωριστό άρθρο ποια φυτά μπορούμε να αναπαράγουμε και με ποιον τρόπο.
Φαίνεται πως κι οι δύο μονστέρες που έχουμε στο σαλόνι είναι πολύ ευχαριστημένες με τη θέση που τους έχουμε δώσει γιατί αναπτύσσονται ταχύτατα. Τις έχουμε σε δωμάτιο με άπλετο φως καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, όμως δεν έρχονται σε επαφή με άμεσο ηλιακό φως.
2. Σέλουμ
Ένα άλλο είδος φιλόδεντρου, είναι το σέλουμ. Μοιάζει πολύ με τη μονστέρα και αναπτύσσεται επίσης ταχύτατα, Το έχουμε δίπλα από το παράθυρο και δέχεται κάποιες ακτίνες φωτός το απόγευμα. Χρειάζεται πιο σκιερό μέρος γι’αυτό θα του αλλάξω θέση.
Ωστόσο, είναι ένα πολύ εύκολο φυτό για μέσα στο σπίτι, που είναι εντυπωσιακό και μπορεί να διακοσμήσει όμορφα το χώρο μας.
3. Πόθος
Άλλο ένα εύκολο φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα σε εσωτερικούς χώρους είναι ο πόθος, ου-λα-λα! Ο πόθος αναπτύσσεται…κατά μήκος! Κι έτσι μπορούμε να τον έχουμε σε ψηλά σημεία για να κρέμεται, ή να τον βοηθήσουμε να αναπτυχθεί προς τα πάνω με καρφάκια ή άλλα στηρίγματα. Είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου.
Το γλαστράκι που κρατάω στη φωτογραφία, το έχουμε επίσης στο σαλόνι όπου έχει άπλετο φως. Έρχεται σε επαφή με τον ήλιο μόνο κατά το ηλιοβασίλεμα, όπου το φως είναι πολύ μαλακό. Αυτό το φυτό, δεν αντιδρά καλά στο άμεσο ηλιακό φως, επίσης. Χρειάζεται ναι μεν φως, αλλά όχι άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Γι’αυτό είναι και το μόνο φυτό που μας έχει αντέξει στο μπάνιο. Και τώρα που το σκέφτομαι, έχουμε έναν πόθο σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Αυτή τη στιγμή, αναπαράγω και 2 ακόμα κλαράκια πόθου σε δύο γυάλινα μπουκαλάκια στην κουζίνα.
Ο φίλος μου ο Δημήτρης, έχει στο υπνοδωμάτιό του έναν πόθο που είμαι σίγουρη ότι πλέον φτάνει τα 10 μέτρα μήκος! Κλασική υπερβολική Αλεξάνδρα.Εντωμεταξύ, κάπου είχα διαβάσει πως ο πόθος είναι κακό feng shui για το σπίτι. Τα πιστεύετε εσείς αυτά; Γράψτε μου στα σχόλια! Γίνεται ένα φυτό να φέρνει κακή τύχη, ενώ είναι τόσο όμορφο;
4. Φτέρη
Αυτό το φυτό το αγαπώ πολύ γιατί είχε η γιαγιά μου πολλές γλάστρες με φτέρες. Για όσους δε γνωρίζουν, η φτέρη είναι το φυτό στη γλάστρα που κρέμεται. Η φτέρη είναι ένα πολύ εντυπωσιακο φυτό που μπορούμε να έχουμε και μέσα στο σπίτι αλλά και στο μπαλκόνι/αυλή. Χρειάζεται αρκετό φως, και γι’αυτό η συγκεκριμένη φτέρη που έχουμε δίπλα στο παράθυρο, αναπτύσσεται πολύ καλά.
Τη φτέρη, μπορούμε να την κρεμάσουμε σε ένα ψηλό σημείο όπως έχουμε κάνει κι εμείς, ή να την τοποθετήσουμε σε μια ανθοστήλη δίπλα στον καναπέ. Είναι από τα αγαπημένα μου φυτά, ίσως επειδή είναι τόσο φουντωτή κι όμορφη, κι έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπτύσσεται. Το έχετε παρατηρήσει ποτέ;
5. Φίκος ο ελαστικοφόρος – Rubber Plant
Επιτρέψτε μου να έχω τις αδυναμίες μου. Ο ελαστικοφόρος φίκος είναι από τα πιο αγαπημένα μου φυτά. Με γοητεύουν τα συμμετρικά πλατιά του φύλλα και τον τιμάμε πολύ στο σπίτι. Έχουμε έναν τεράστιο ελαστικοφόρο φίκο στο μπαλκόνι, και μέσα στο σπίτι έχω στο γραφείο μου (να, τον κοιτάω αυτή τη στιγμή) αλλά και στο σαλόνι δύο διαφορετικά είδη rubber plant.
Το ιδιαίτερο με τον ελαστικοφόρο φίκο, είναι ότι θέλει να του ξεσκονίζουμε τα φύλλα τακτικά. Επειδή έχει μεγάλα φύλλα, μαζεύει σκόνη και για να αναπνέουν σωστά, είναι καλό να τα καθαρίζουμε με ένα υγρό πανάκι. Αυτή είναι μια διαδικασία που μου αρέσει πολύ να κάνω, γιατί με χαλαρώνει και νιώθω ότι έρχομαι σε ακόμα πιο ουσιαστική επαφή με το φυτό.
Ο φίκος είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό, που είναι κατάλληλο για μέσα στο σπίτι υπό τις κατάλληλες συνθήκες φωτισμού και ποτίσματος.
6. Φίκος Μπέντζαμιν
Τον φωνάζουμε σκέτο Μπέντζαμιν κι έχουμε 4 στο σπίτι. Δύο ώριμους έξω και δύο νέους μέσα. Εδώ, μιλάμε για δεντράκι. Οι φίκοι Μπέντζαμιν είναι πολύ όμορφα φυτά -μα ποιο φυτό δεν είναι; – που με την άφθονη φυλλωσιά τους μπορούν αμέσως να ομορφύνουν το χώρο.
Δε θέλουν άμεση ηλιακή ακτινοβολία ούτε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Λατρεύουν να τους φωνάζεις Μπέντζι.
7. Φίκος Λυράτα
Γενικά, την τιμάμε την οικογένεια των φίκων στο σπίτι. Ο φίκος Λυράτα είναι νέο μέλος της οικογένειας αφού τον έχουμε μόλις 8 μήνες. Για την ώρα, φαίνεται να είναι αρκετά χαρούμενος. Τον έχουμε σε ένα σκιερό μέρος του υπνοδωματίου μας, αλλά 2-3 φορές την εβδομάδα τον τοποθετώ κοντά στο παράθυρο για να παίρνει περισσότερο φως.
8. Διάφορα παχύφυτα
Εκτός από όλα τα παραπάνω, έχουμε και πολλά παχύφυτα σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Τα παχύφυτα θεωρούνται τα πιο εύκολα φυτά γιατί θέλουν ελάχιστη φροντίδα. Κι όμως, είναι πολύ λάθος να πιστεύουμε πως τα παχύφυτα, απλώς τα αφήνεις και μεγαλώνουν μόνα τους. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε να τα ποτίσεις, να μην τα παραποτίσεις και να τα έχεις στις σωστές συνθήκες φωτισμού.
Γι’αυτό εγώ, δεν πιστεύω ότι πρέπει να τα θεωρούμε φυτά-αντικείμενα. Είναι ναι μεν πιο ανθεκτικά φυτά από άλλα, όμως χρειάζονται κι αυτά τη φροντίδα μας.
Το καλό με τα παχύφυτα είναι ότι μπορούμε να διακοσμήσουμε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού μας. Κι επειδή υπάρχουν και σε πολύ μικρό μέγεθος, είναι πολύ ωραίο να έχουμε ένα μικρό παχυφυτάκι στο γραφείο μας ή στο κομοδίνο μας. Τι λέτε;
9. Κάκτοι
Με τσακώσατε!
Οι κάκτοι δεν είναι από τα φυτά που συμπαθώ. Γενικά, έχω ένα θέμα με τις αιχμηρές μορφές, είτε πρόκειται για αγκάθια είτε πρόκειται για μαχαίρια είτε χάρακα τριγωνομετρίας. Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό, όμως γνωρίζω πως οι κάκτοι δε μου προκαλούν ευχαρίστηση. Ωστόσο, στον Σπύρο αρέσουν πολύ και γι’αυτό έχω συμβιβαστεί στο να έχουμε 3 αγκαθωτούς κάκτους στο σπίτι.
Οι κάκτοι κι αν δε χρειάζονται φροντίδα. Ο συγκεκριμένος της φωτογραφίας, βρίσκεται σε αυτή τη θέση τουλάχιστον 6 μήνες, και δεν έχει χρειαστεί να τον ποτίσω ούτε μια φορά. Ακραίο;
Όσο κι αν μην συμπαθώ τους κάκτους, θεώρησα ότι έπρεπε να τους βάλω στη λίστα, καθώς πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές είδος φυτών που συναντάμε εντός του σπιτιού.
Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας έδωσε έμπνευση για το τι φυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε το χώρο μας και να ήταν ένα καλό ξεκίνημα γι’αυτήν τη νέα κατηγορία άρθρων στο A Shiny Day. Στο επόμενο άρθρο, θα βουτήξουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φροντίδα των φυτών. Είστε έτοιμ@;
Τα λέμε σύντομα,
keep shining bright!
Comments