top of page

A Shiny Day Embroidery Kits Instructions
*Greek & English*

Καλωσόρισες στο A Shiny Day! Σε αυτήν τη σελίδα, θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να κεντήσεις το kit που έχεις στα χέρια σου. Για κάθε kit κεντήματος, η Αλεξάνδρα σου προτείνει κάποιες εύκολες και βασικές βελονιές. Φυσικά, εσύ μπορείς να το κεντήσεις όπως θέλεις. Αν θέλεις να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στο κέντημα, μπορείς να παρακολουθήσεις ένα από τα σεμινάρια κεντήματος του A Shiny Day που γίνονται δια ζώσης αλλά και online. 

Εισαγωγή στο κέντημα 

Το κέντημα, είναι μια υπέροχη χαλαρωτική καλλιτεχνική διαδικασία η οποία έχει χίλια καλά. Εκτός του ότι είναι ένα τέλειο χόμπι, με το οποίο μπορούμε να φτιάχνουμε διακοσμητικά για τον τοίχο μας, δωράκια για τους φίλους μας αλλά και να κεντάμε τα ρούχα μας, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να συγκεντρωθούμε σε μία δραστηριότητα και να βοηθήσουμε το σώμα μας να χαλαρώσει, και το μυαλό μας να ηρεμήσει από τις τόσες πολλές πληροφορίες που δέχεται στην καθημερινότητά μας. 

Η γιαγιά μου, η Τάτα-έτσι την φωνάζαμε, μου έμαθε να κεντάω όταν ήμουν 7 χρονών. Η Τάτα κεντούσε ασταμάτητα, με σταυροβελονιά. Κι ενώ η τεχνική της ήταν κλασική και παραδοσιακή, η ματιά της ήταν πάντα πιο μπροστά από την εποχή της. Χωρίς να το καταλάβει, χωρίς να το ξέρει καν, μου μετέδωσε αυτήν την αγάπη. Αυτό το πάθος κι αυτήν την ανάγκη για δημιουργία. 

Είμαι απόλυτα βέβαιη, πως μπορώ να σας μεταδώσω αυτήν την αγάπη για το κέντημα, όπως και για άλλες χειροτεχνίες με τις οποίες καταπιάνομαι. Αλλά το κέντημα, είναι το αγαπημένο μου. Και με τόσα χρόνια εξάσκηση, μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση πως το γνωρίζω πολύ καλά, και μπορώ να σας μάθω όλα τα μυστικά. 

Ακριβώς επειδή αγαπώ πολύ το κέντημα και ασχολούμαι πολλά χρόνια με αυτήν την τέχνη, είναι πολύ σημαντικό για εμένα να δουλεύω με υλικά άριστης ποιότητας. Και αυτό θέλω και για εσάς. Γι'αυτό τα ξύλινα τελαράκια που επιλέγω είναι αγγλικής κατασκευής, το ύφασμα που επιλέγω είναι βαμβακερό ή λινό, και οι κλωστές είναι οι καλύτερες του εμπορίου. 

Μερικές πληροφορίες για τα υλικά που έχετε στα χέρια σας : 
 • Βαμβακερό πουγκί : Σε αυτό το βαμβακερό πουγκί μπορείτε να αποθηκεύετε τα υλικά του κεντήματός σας, αλλά και να τα μεταφέρετε. Εγώ έχω πάντα μέσα σε αυτό το πουγκί το κέντημα που κάνω εκείνη την περίοδο. Το πουγκί αυτό είναι βαμβακερό και επαναχρησιμοποιούμενο. 

 • Ξύλινο τελάρο με χρυσό καρφάκι : Είναι από μασίφ ξύλο, φτιαγμένο στο χέρι, στην Αγγλία. 

 • Το ύφασμα : Τα αγαπημένα μου υφάσματα για κέντημα είναι τα εξής τρία : Το κάμποτο που είναι μελανζέ λινό με βαμβακερό, η ποπλίνα που είναι 100% βαμβακερή, και το λινό. Το kit σας θα είναι σίγουρα ένα από αυτά τα τρία υφάσματα. 

 • Οι κλωστές είναι γαλλικής κατασκευής και είναι 100% βαμβακερές. Μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς και από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι είναι οι πιο ποιοτικές. 

 • Βελόνες : Στο kit που λάβατε θα βρείτε 2 βελόνες κεντήματος έτσι ώστε αν χάσετε τη μία, να έχετε ρεζέρβα! 

Πάμε να κεντήσουμε!

Το πρώτο πράγμα που θα μάθουμε να κάνουμε, είναι το πώς τελαρώνουμε ένα ύφασμα για να το κεντήσουμε. Αν το kit κεντήματος που έχετε στα χέρια σας, είναι ήδη τελαρωμένο, προτείνω να το ξε-τελαρώσετε και να το ξανατελαρώσετε για να μάθετε πώς γίνεται. 

Πώς τελαρώνουμε ένα ύφασμα : 

Τελαρώνουμε το ύφασμά μας σιγά-σιγά και σταδιακά, έτσι ώστε το ύφασμά μας να είναι πολύ καλά τεντωμένο. Αν δεν τελαρώσουμε καλά το ύφασμα, αυτό θα χαλαρώνει όσο κεντάμε και θα κάνει ζάρες και τσαλακώματα. 

Ένα κόλπο για να βεβαιωθείτε ότι το ύφασμά σας είναι καλά τεντωμένο, είναι ότι θα πρέπει να μπορείτε να παίξετε ταμπουρλο σε αυτό...ας πούμε! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχετικά με την κλωστή

Οι κλωστές που έχετε μπροστά σας, όπως είπαμε, είναι 100% βαμβακερές. Αν προσέξετε, θα δείτε ότι αποτελούνται από μερικές λεπτότερες κλωστές. Κι αν τις μετρήσετε, θα είναι 6! Γι'αυτό λέμε, ότι αυτή η κλωστή λέγεται εξάκλωνη. 

Ανάλογα με το τι θέλουμε να κεντήσουμε και με το πώς θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα, μπορούμε να κεντήσουμε με εξάκλωνη κλωστή, ή με τρίκλωνη, ή ακόμα και με μονόκλωνη. Πώς το κάνουμε αυτό; Χωρίζοντας την κλωστή μας προσεκτικά, σε όσα μέρη θέλουμε εμείς. 

 

Εγώ δουλεύω κυρίως με εξάκλωνη και τρίκλωνη κλωστή. Για αρχή, προτείνω να κεντήσετε με εξάκλωνη για να σας είναι πιο εύκολο.
Στο παρακάτω video, θα δούμε και πώς χωρίζουμε την κλωστή στα δύο, αλλά και το κυριότερο : Θα περάσουμε την κλωστή στη βελόνα μας και θα κάνουμε έναν κόμπο. Πάμε να το κάνουμε; 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ξεκινάμε το κέντημα! 

Παρακάτω, θα μάθουμε μερικές από τις πιο βασικές βελονιές και θα δούμε και εφαρμογές τους στην πράξη. 

Στο πρώτο video, μπορείς να δεις πώς κάνουμε τις εξής βελονιές : 

 • Πισωβελονιά

 • Πισωβελονιά τουβλάκι 

 • Σχιστή (για γραμμή και γέμισμα)

 • Πλακέ

 • Κομποβελονιά

Αυτές πιστεύω ότι είναι οι πρώτες βελονιές που πρέπει να ξέρουμε για να κεντήσουμε το οτιδήποτε. 

Αφού δεις αυτό το video και εξασκηθείς στο kit σου, μπορείς να δεις και τα επόμενα videos που είμαι σίγουρη ότι θα σε βοηθήσουν ακόμη περισσότερο.

 

Επεξήγηση βελονιών : 

Πισωβελονιά : 

Στην πισωβελονιά, όπως το λέει και το όνομά της, αφήνουμε ένα κενό και γυρνάμε να το καλύψουμε. 

 1. Βγαίνουμε από το σημείο Α από πίσω προς τα μπροστά 

 2. Μπαίνουμε στο σημείο Β 

 3. Βγαίνουμε στο σημείο Γ 

 4. Γυρνάμε και ξαναμπαίνουμε στο σημείο Β για να καλύψουμε το κενό. 

Σχιστή : 

Παρόμοια με την πισωβελονιά, όμως αντί να μπούμε στην ίδια τρύπα με την προηγούμενη βελονιά, μπαίνουμε λίγο πιο μέσα και σχίζουμε την προηγούμενη βελονιά. Τα τρία πρώτα βήματα είναι ακριβώς ίδια με την πισωβελονιά. 

 1. Βγαίνουμε από το σημείο Α από πίσω προς τα μπροστά 

 2. Μπαίνουμε στο σημείο Β 

 3. Βγαίνουμε στο σημείο Γ 

 4. Γυρνάμε και σχίζουμε την προηγούμενη βελονιά. 

Πλακέ : 

Η πιο απλή και γρήγορη βελονιά για γέμισμα, είμαι σίγουρη ότι θα την χρησιμοποιήσετε πολύ. 

 1. Βγαίνουμε στην άκρη του σχήματος, από αριστερά. 

 2. Μπαίνουμε ακριβώς απέναντι. 

 3. Βγαίνουμε πάλι από αριστερά, ακριβώς από πάνω από την άλλη βελονιά. 

 4. Μπαίνουμε πάλι απέναντι, κοκ. 

Κομποβελονιά :

Λέγεται και γαλλικός κόμπος, και είναι πολύ πιο εύκολη απ'όσο φαίνεται. 

 1. Βγαίνουμε στο σημείο που θέλουμε να κάνουμε αυτήν τη βελονιά

 2. Κρατάμε την κλωστή μας με το ένα χέρι, και τοποθετούμε την βελόνα μας κάθετα στην κλωστή έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα Χ, και παράλληλα στο ύφασμα. Η βελόνα μας και αυτό το Χ πρέπει να είναι κοντά στο ύφασμα, για να μας βγει πιο εύκολα. 

 3. Στριφογυρνάμε την κλωστή 3 ή 4 φορές γύρω από τη βελόνα. 

 4. Βάζουμε τη βελόνα στο ύφασμα, δίπλα ακριβώς από εκεί που είχαμε βγει στο 1ο βήμα. 

 5. Βρίσκουμε τη βελόνα στην πίσω πλευρά του υφάσματος και τραβάμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί η κομποβελονιά. 

Εφαρμογή σχιστής βελονιάς σε γραμμικό κέντημα

Σε αυτό το video, μπορείς να δεις ακόμα μία φορά, πώς μπορούμε να κεντήσουμε ένα σχέδιο με σχιστή βελονιά. 

Εφαρμογή πλακέ βελονιάς 

Και σε αυτό το video μπορείς να δεις πώς μπορούμε να κάνουμε πλακέ βελονιά όταν το σχήμα μας έχει μεγάλες αποστάσεις. 

Πώς να κεντήσεις το Kit Κεντήματος "VALLEY"

Σε αυτό το video, μπορείς να με δεις να κεντάω το kit κεντήματος valley. 
Τα περισσότερα σχέδια τα κέντησα με πλακέ βελονιά. 

Το ποτάμι το κέντησα με σχιστή. 

Αφού έκανα όλα τα γεμίσματα, έκανα περίγραμμα ανάμεσα στα σχήματα με τρίκλωνη κλωστή για ένα ακόμα πιο προσεγμένο αποτέλεσμα. Και μπορείτε να το κάνετε κι εσείς αυτό. 

 1. Κεντάμε πρώτα ΟΛΑ τα σχήματα και τα γεμίζουμε

 2. Κάνουμε τα περιγράμματα, με σχιστή ή με πισωβελονιά

Πώς κλείνουμε το κέντημά μας όταν τελειώσουμε 

Σε αυτό το video μπορείς να δεις πώς να κρύψεις το περισσευούμενο ύφασμα όταν τελειώσεις με το κέντημά σου. 

Τι κάνουμε ουσιαστικά; 

 1. Κόβουμε το ύφασμά μας έτσι ώστε να είναι στρογγυλό, αφήνοντας 3 δάχτυλα περιθώριο για σιγουριά.

 2. Κόβουμε ένα κομμάτι κλωστής 

 3. Ράβουμε το πίσω μέρος, με τον εξής τρόπο : Μία μπαίνουμε, μία βγαίνουμε. Σα να κάνουμε μια διακεκομμένη γραμμή. 

 4. Μόλις φτάσουμε στο σημείο απ'όπου ξεκινήσαμε, δένουμε τις δύο άκρες της κλωστής με έναν τριπλό κόμπο. 

 5. Έτοιμο! 

Kit κεντήματος TREE WAVES με πλακέ 

Σε αυτό το video μπορείς να δεις πώς κέντησα το kit κεντήματος TREE WAVES με πλακέ. Είναι πολύ εύκολο! 

Kit κεντήματος RAINBOW με δύο τρόπους

Σε αυτό το video μπορείς να δεις πώς κέντησα το ουράνιο τόξο, με δύο τρόπους! Με πλακέ και με σχιστή! 

Kit κεντήματος SPRING EQUINOX 

Σε αυτό το video κεντάω το Spring Equinox, για πάρε ιδέες! 

Κεντώντας κάποια φολκλόρ σχέδια με γραμμικό κέντημα.

Τον Δεκέμβριο του 2022 βγήκε μία σειρά από χριστουγεννιάτικα φολκλόρ kits κεντήματος. Στα παρακάτω video, μπορείς να δεις πώς κεντάω 2 από αυτά τα στολίδια, για να παίρνεις ιδέες για το πώς μπορείς να κεντήσεις ένα γραμμικό σχέδιο! 

Κι ένα δωράκι για το τέλος!

Σας άφησα ένα δωράκι για το τέλος! Δείτε πόσο εύκολα μπορούμε να φτιάξουμε μικρές μαργαριτούλες! Αυτή η βελονιά λέγεται μαργαρίτα, ή αλλιώς lazy daisy κι είναι ένας συνδυασμός κομποβελονιάς και αλυσίδας. 

That's all folks! 

Και κάπου εδώ, θα σε αφήσω να κεντήσεις! 

Τώρα, έχεις μαζί σου τα πρώτα σου εργαλεία και μπορείς να κεντήσεις. Είμαι σίγουρη ότι θα τα πας περίφημα (γιατί το βλέπω να συμβαίνει χρόνια τώρα με τους μαθητές μου και όσα άτομα παίρνουν kits) και ότι θα το απολαύσεις. 

 

Να κεντάς στο σπίτι σου, στον καναπέ σου, στο κρεβάτι σου. Αλλά να κεντάς κι έξω, στο τραίνο, στο καράβι, στο αεροπλάνο, σε μια βαρετή αναμονή, ή ακόμα και στον καφέ με την παρέα σου. Να μη φοβάσαι να ανοίξεις την δημιουργικότητά σου προς τα έξω. 

 

Το κέντημα δεν είναι απλώς ένα χόμπι αφού έχει τη δύναμη να μας χαλαρώνει και να μας ηρεμεί την ψυχή. Μέσω αυτής της διαλογιστικής δημιουργικής διαδικασίας δεν ερχόμαστε μόνο σε επαφή με την καλλιτεχνική μας πλευρά, αλλά βοηθάμε το σώμα μας να μπει σε μία κατάσταση ηρεμίας, και το μυαλό μας να ησυχάσει μέσα σε έναν φλύαρο κόσμο γεμάτο πληροφορίες. Μέσω του κεντήματος, δημιουργούμε όμορφα έργα αλλά φροντίζουμε και την ψυχική μας υγεία.

Τέλος, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά που επέλεξες να κεντήσεις ένα από τα kits κεντήματος του A Shiny Day. 

Μπορούμε να φτιάξουμε την ευτυχία μας με τα χέρια μας, κι ένα από τα σπουδαιότερα συστατικά γι'αυτήν την ευτυχία είναι η επαφή με το εσωτερικό παιδί μας. Η επαφή με την τέχνη. Η ενασχόληση με τα χέρια μας. Και κάπως έτσι, η ζωή μας γεμίζει shiny days.

Τα λέμε σύντομα!

Μέχρι τότε...Keep shining bright!

Αλεξάνδρα

bottom of page