top of page

Upcycled κεράκια από κονσέρβα γάτας

Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξω πώς να επαναχρησιμοποιήσεις εύκολα την κονσέρβα που μόλις έφαγε με χαρά η γάτα σου (ή το σκυλάκι σου ή μια κονσέρβα που έφαγες εσύ!) φτιάχνοντας όμορφα upcycled κεράκια! 


Αυτή η πρωτότυπη χειροτεχνία προέκυψε από ένα challenge που μου τέθηκε στο διαδικτυακό μου ταξίδι με το Ding Dong με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εντολή ήταν σαφής  : “Βρες έναν τρόπο να επαναχρησιμοποιήσεις τις κονσέρβες από τις λιχουδιές των γατιών σου!” 

Κι έτσι έγινε. Βρήκα έναν τρόπο.



Όσ@ είστε καιρό στην παρέα του A Shiny Day, ίσως να γνωρίζετε ήδη για την ύπαρξη των τεσσάρων μικρών (και τριανταφυλλένιων) γατακίων μου. Η Φελίς, η Τζίντζερ, η Μίτση κι η Μπιρμπίλω μου, είναι τέσσερα πολύ γλυκά αλλά και καλοφαγάδικα γατάκια! Κάθε φορά που καταβροχθίζουν μια κονσέρβα, χαίρομαι γιατί σκέφτομαι “Εντάξει, μπόι θα γίνει!”, αλλά ταυτόχρονα μου γεννιέται το εξής ερώτημα : “Πώς μπορώ να αξιοποιήσω αυτές τις άδειες κονσέρβες αντί να τις πετάξω απλώς στην ανακύκλωση;” Έχω πάντα στο μυαλό μου ότι στην Ελλάδα ανακυκλώνεται μόλις το 17% των απορριμμάτων, οπότε φροντίζω να αποφεύγω (refuse,reduce) και μετά να επαναχρησιμοποιώ (reuse). Η ανακύκλωση είναι το τελευταίο βήμα (recycle). 


Ευτυχώς, οι κονσέρβες κι όλα τα μεταλλικά κεσεδάκια, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολύ εύκολα με διάφορους τρόπους. Αυτή τη φορά, έφτιαξα upcycled κεράκια. Κράτα σημειώσεις και φτιάξε κι εσύ!





Είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία και το αποτέλεσμα σε ανταμείβει αφού όχι μόνο επαναχρησιμοποιείς μία συσκευασία και νιώθεις ότι έκανες το (σημερινό) μερίδιό σου για τον πλανήτη, αλλά θα μπορείς να δημιουργείς μια ζεστή ατμόσφαιρα στο χώρο σου, με κάτι που έφτιαξες εσύ. Αυτά τα κεράκια, όπως κι οι περισσότερες ιδέες του A Shiny Day, είναι κι ιδέες για δώρο!


Τα υλικά που χρησιμοποίησα για το κερί είναι :
  1. Κερί σόγιας*σε σταγόνες (πήρα αυτό το kit από αυτό το etsy shop στην Αγγλία)

  2. Φυτίλι με βάση

  3. Ξυλάκια κατασκευών

  4. 1 μικρό κατσαρολάκι

  5. 1 γυάλινο μπολάκι που δε χρειάζεσαι πια

  6. Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Τα υλικά που χρησιμοποίησα για να φτιάξω τις κονσέρβες είναι :
  1. Ρηχές μεταλλικές κονσέρβες γατοτροφής (3)

  2. Οικολογικό ακρυλικό χρώμα

  3. Ένα πινέλο

Να πώς να φτιάξουμε τα upcycled κεράκια :
  • Προετοιμάζουμε τις κονσέρβες : Τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.

  • Βάφουμε τις κονσέρβες με ό,τι χρώματα θέλουμε. Εγώ, πέρασα πρώτα 2 στρώσεις λευκού χρώματος ως βάση. Ύστερα, ζωγράφισα γεωμετρικά σχήματα σε γήινους τόνους.

  • Αφήνουμε το χρώμα να στεγνώσει καλά και προετοιμάζουμε το κερί. Θα λιώσουμε το κερί σε μπεν μαρί.

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε νερό και το βάζουμε στο μάτι να ζεσταθεί. Δε θέλουμε να βράσει το νερό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πεταχτούν σταγόνες νερού στο κερί.

  • Σε ένα γυάλινο μπολάκι, βάζουμε τις σταγόνες κεριού σόγιας κι ανακατεύουμε καλά με ένα ξυλάκι ώσπου να λιώσουν όλες.

  • Όσο λιώνει το κερί, προετοιμάζουμε τις κονσέρβες.

  • Τοποθετούμε το φιτίλι στο κέντρο της κονσέρβας. Αν θέλουμε, μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τη βάση του φιτιλιού με κολλητική ταινία ή κόλλα.


  • Μπορούμε αν θέλουμε να δέσουμε/στερεώσουμε το φιτίλι με ένα ξυλάκι, όπως στην εικόνα :


  • Όταν λιώσει το κερί, βγάζουμε το γυάλινο μπολάκι από το μπεν μαρί. Προσθέτουμε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που επιλέξαμε.


  • Με προσοχή, ρίχνουμε το λιωμένο κερί στις κονσέρβες, αφήνοντας ένα περιθώριο 6-8 χιλιοστών από το χείλος της κονσέρβας


  • Αφήνουμε τα κεριά σε ένα τραπέζι, μέχρι να κρυώσουν. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα αφού το κερί, από διάφανο, θα γίνει ξανά λευκό.




  • Κόβουμε το φιτίλι, αφήνοντάς το να εξέχει μόλις 1,5 εκατοστό από την επιφάνεια του κεριού.


Είδες πόσο εύκολο είναι; Αυτή η όμορφη κατασκευή θα φωτίσει οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σου, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που μπορείς να απολαύσεις μαζί με τους τετράποδους (ή δίποδους) φίλους σου!


Γιατί κερί σόγιας;

Γιατί η παραφίνη είναι super-toxic και το κερί μέλισσας, είναι της μέλισσας. Οπότε το κερί σόγιας είναι η πιο non-toxic + vegan επιλογή!

Τι λες; Θα το δοκιμάσεις; 

Τα λέμε σύντομα,

keep shining bright!

bottom of page