top of page

Lucky Charms* Embroidery Kits Instructions

Καλωσόρισες στο A Shiny Day! Σε αυτήν τη σελίδα, θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να κεντήσεις το kit που έχεις στα χέρια σου. Για κάθε kit κεντήματος, η Αλεξάνδρα σου προτείνει κάποιες εύκολες και βασικές βελονιές. Φυσικά, εσύ μπορείς να το κεντήσεις όπως θέλεις. Αν θέλεις να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στο κέντημα, μπορείς να παρακολουθήσεις ένα από τα σεμινάρια κεντήματος του A Shiny Day που γίνονται δια ζώσης αλλά και online. 

Εισαγωγή στο κέντημα 

Το κέντημα, είναι μια υπέροχη χαλαρωτική καλλιτεχνική διαδικασία η οποία έχει χίλια καλά. Εκτός του ότι είναι ένα τέλειο χόμπι, με το οποίο μπορούμε να φτιάχνουμε διακοσμητικά για τον τοίχο μας, δωράκια για τους φίλους μας αλλά και να κεντάμε τα ρούχα μας, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να συγκεντρωθούμε σε μία δραστηριότητα και να βοηθήσουμε το σώμα μας να χαλαρώσει, και το μυαλό μας να ηρεμήσει από τις τόσες πολλές πληροφορίες που δέχεται στην καθημερινότητά μας. 

Η γιαγιά μου, η Τάτα-έτσι την φωνάζαμε, μου έμαθε να κεντάω όταν ήμουν 7 χρονών. Η Τάτα κεντούσε ασταμάτητα, με σταυροβελονιά. Κι ενώ η τεχνική της ήταν κλασική και παραδοσιακή, η ματιά της ήταν πάντα πιο μπροστά από την εποχή της. Χωρίς να το καταλάβει, χωρίς να το ξέρει καν, μου μετέδωσε αυτήν την αγάπη. Αυτό το πάθος κι αυτήν την ανάγκη για δημιουργία. 

Είμαι απόλυτα βέβαιη, πως μπορώ να σας μεταδώσω αυτήν την αγάπη για το κέντημα, όπως και για άλλες χειροτεχνίες με τις οποίες καταπιάνομαι. Αλλά το κέντημα, είναι το αγαπημένο μου. Και με τόσα χρόνια εξάσκηση, μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση πως το γνωρίζω πολύ καλά, και μπορώ να σας μάθω όλα τα μυστικά. 

Ακριβώς επειδή αγαπώ πολύ το κέντημα και ασχολούμαι πολλά χρόνια με αυτήν την τέχνη, είναι πολύ σημαντικό για εμένα να δουλεύω με υλικά άριστης ποιότητας. Και αυτό θέλω και για εσάς. Γι'αυτό τα ξύλινα τελαράκια που επιλέγω είναι αγγλικής κατασκευής, το ύφασμα που επιλέγω είναι βαμβακερό ή λινό, και οι κλωστές είναι οι καλύτερες του εμπορίου. 

Μερικές πληροφορίες για τα υλικά που έχετε στα χέρια σας : 
 • Βαμβακερό πουγκί : Σε αυτό το βαμβακερό πουγκί μπορείτε να αποθηκεύετε τα υλικά του κεντήματός σας, αλλά και να τα μεταφέρετε. Εγώ έχω πάντα μέσα σε αυτό το πουγκί το κέντημα που κάνω εκείνη την περίοδο. Το πουγκί αυτό είναι βαμβακερό και επαναχρησιμοποιούμενο. 

 • Ξύλινο τελάρο με χρυσό καρφάκι : Είναι από μασίφ ξύλο, φτιαγμένο στο χέρι, στην Αγγλία. 

 • Βαμβακερό ύφασμα τυπωμένο με το σχέδιο που επιλέξατε και ένα επιπλέον σε περίπτωση που θέλετε να το κάνετε μαξιλαράκι

 • Οι κλωστές είναι γαλλικής κατασκευής και είναι 100% βαμβακερές. Μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς και από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι είναι οι πιο ποιοτικές. 

 • Χάντρες : Στο χάρτινο σακουλάκι, θα βρείτε μερικές γυάλινες χάντρες για να προσθέσετε στο κέντημά σας

 • Βελόνες : Στα χέρια σας έχετε μία βελόνα κεντήματος, και μία ειδική βελόνα για χάντρες. 

Πάμε να κεντήσουμε!

Το πρώτο πράγμα που θα μάθουμε να κάνουμε, είναι το πώς τελαρώνουμε ένα ύφασμα για να το κεντήσουμε. Αν το kit κεντήματος που έχετε στα χέρια σας, είναι ήδη τελαρωμένο, προτείνω να το ξε-τελαρώσετε και να το ξανατελαρώσετε για να μάθετε πώς γίνεται. 

Πώς τελαρώνουμε ένα ύφασμα : 

Τελαρώνουμε το ύφασμά μας σιγά-σιγά και σταδιακά, έτσι ώστε το ύφασμά μας να είναι πολύ καλά τεντωμένο. Αν δεν τελαρώσουμε καλά το ύφασμα, αυτό θα χαλαρώνει όσο κεντάμε και θα κάνει ζάρες και τσαλακώματα. 

Ένα κόλπο για να βεβαιωθείτε ότι το ύφασμά σας είναι καλά τεντωμένο, είναι ότι θα πρέπει να μπορείτε να παίξετε ταμπουρλο σε αυτό...ας πούμε! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ξεκινάμε το κέντημα! 

Παρακάτω, θα μάθουμε μερικές από τις πιο βασικές βελονιές και θα δούμε και εφαρμογές τους στην πράξη. 

Για τα συγκεκριμένα kits κεντήματος, πιστεύω ότι οι πιο χρήσιμες βελονιές είναι οι εξής : 

 • Πισωβελονιά (για γραμμές)

 • Σχιστή (για γραμμή και γέμισμα)

 • Πλακέ

Φυσικά, μπορούμε να κεντήσουμε τα Lucky Charms με όποιον τρόπο θέλουμε εμείς, ακόμα και με μεταξωτή ή αλυσίδα αν έχουμε εξοικείωση. Παρακάτω, θα δεις πώς κεντάω μερικά από τα Lucky Charms για να εμπνευστείς και να πάρεις ιδέες. 

 

Επεξήγηση βελονιών : 

Πισωβελονιά : 

Στην πισωβελονιά, όπως το λέει και το όνομά της, αφήνουμε ένα κενό και γυρνάμε να το καλύψουμε. 

 1. Βγαίνουμε από το σημείο Α από πίσω προς τα μπροστά 

 2. Μπαίνουμε στο σημείο Β 

 3. Βγαίνουμε στο σημείο Γ 

 4. Γυρνάμε και ξαναμπαίνουμε στο σημείο Β για να καλύψουμε το κενό. 

Σχιστή : 

Παρόμοια με την πισωβελονιά, όμως αντί να μπούμε στην ίδια τρύπα με την προηγούμενη βελονιά, μπαίνουμε λίγο πιο μέσα και σχίζουμε την προηγούμενη βελονιά. Τα τρία πρώτα βήματα είναι ακριβώς ίδια με την πισωβελονιά. 

 1. Βγαίνουμε από το σημείο Α από πίσω προς τα μπροστά 

 2. Μπαίνουμε στο σημείο Β 

 3. Βγαίνουμε στο σημείο Γ 

 4. Γυρνάμε και σχίζουμε την προηγούμενη βελονιά. 

Πλακέ : 

Η πιο απλή και γρήγορη βελονιά για γέμισμα, είμαι σίγουρη ότι θα την χρησιμοποιήσετε πολύ. 

 1. Βγαίνουμε στην άκρη του σχήματος, από αριστερά. 

 2. Μπαίνουμε ακριβώς απέναντι. 

 3. Βγαίνουμε πάλι από αριστερά, ακριβώς από πάνω από την άλλη βελονιά. 

 4. Μπαίνουμε πάλι απέναντι, κοκ. 

The Loving Hand 

Στα δύο παρακάτω video, μπορείς να δεις παραδείγματα για το πώς να κεντήσουμε το χέρι με την καρδούλα. Ένας εύκολος τρόπος είναι να γεμίσουμε την καρδούλα με πλακέ, και να κάνουμε το περίγραμμα με σχιστή. Γρήγορο κι εύκολο! 

The Heart Knows Best

Όπως όλα τα Lucky Charms Kits, έτσι κι αυτό μπορούμε να το κεντήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. 

Στο πρώτο βίντεο, έκανα το μάτι με πλακέ (κάθετα) και το γέμισμα της καρδιάς με αλυσίδα. 

Στα επόμενα βίντεο, έκανα μόνο το άσπρο του ματιού με πλακέ, και όλο το υπόλοιπο με χάντρες.

DSCF0637.00_11_24_18.Still001.jpg

Και αφού το κεντήσουμε, τι κάνουμε;

Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα τυχερά μας κεντήματα με πολλούς τρόπους. Ας δούμε τι επιλογές έχουμε!

 1. Μπορούμε να αφήσουμε το κέντημά μας στο τελαράκι του, και να το διακοσμήσουμε έτσι στο σπίτι μας

 2. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μαξιλαράκι γεμίζοντάς το με υφάσματα που μας περίσσεψαν. Και για να φτιάξουμε το μαξιλαράκι μας, έχουμε 3 τρόπους! 

      Α) Ράβοντάς το σε ραπτομηχανή 
      Β) Ράβοντάς το με το χέρι ώστε να φαίνονται οι βελονιές 
      Γ) Ράβοντάς το από την ανάποδη για να μη φαίνονται οι βελονιές. 

Στα παρακάτω videos θα δούμε όλους αυτούς τους τρόπους. 

Πάμε πρώτα να δούμε πώς κλείνουμε το κέντημά μας αν θέλουμε να το αφήσουμε στο τελαράκι του, και να βάλουμε μια κορδελίτσα για να το κρεμάσουμε κάπου. Ουσιαστικά στην πίσω πλευρά του υφάσματος, κάνουμε τη βελονιά πατητή που λειτουργεί ως λάστιχο.

Και τώρα, ας δούμε έναν ακόμα πιο όμορφο τρόπο να αφήσουμε το κέντημά μας στο τελάρο του. Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση; 

 1. Ξετελαρώνω το κέντημά μου

 2. Χρωματίζω  το τελάρο με ακρυλικό χρώμα κατάλληλο για ξύλο 

 3. Το αφήνω να στεγνώσει

 4. Τώρα, παίρων κι ένα δεύτερο ύφασμα και τελαρώνω και τα δύο υφάσματα μαζί. 

 5. Σφίγγω πάρα πολύ καλά το καρφάκι του τελάρου για να βεβαιωθώ ότι δε θα χαλαρώσει και δε θα φύγει το ύφασμα

 6. Κόβω το ύφασμα που περισσεύει

 7. Βάζω μια κορδελίτσα και το μαγικό μου κέντημα είναι έτοιμο! 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα μαξιλαράκι, ακολουθούμε  τις παρακάτω οδηγίες. 

 1. Παίρνουμε το κεντημένο μας ύφασμα και το ύφασμα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στην πίσω πλευρά

 2. Τα τοποθετούμε έτσι ώστε οι καλές τους πλευρές να κοιτάνε προς τα μέσα (βλ. βίντεο)

 3. Παίρνουμε ένα κορδελάκι, το διπλώνουμε στα δύο και το τοποθετούμε έτσι ώστε η θηλιά να κοιτάει προς τα μέσα (δηλαδή προς το κέντημα)

 4. Ασφαλίζουμε τα υφάσματα και το κορδελάκι με καρφίτσες

 5. Σημειώνουμε με ένα μαρκαδοράκι ή ένα μολύβι, το σχήμα στο οποίο θέλουμε να ράψουμε το μαξιλαράκι μας. Σε αυτό το σχήμα, σημειώνουμε κι ένα περιθώριο (σαν μια πόρτα σκεφτείτε) γύρω στα 5 εκ. Από εκεί θα αναποδογυρίσουμε το μαξιλαράκι μας. 

 6. Γαζώνουμε με ραπτομηχανή ή ράβουμε στο χέρι. Αν θέλουμε να ράψουμε στο χέρι, ράβουμε με σχιστή - σε πολύ κοντινές αποστάσεις για να μην ανοίξει το μαξιλαράκι μας. Προτείνω οι αποστάσεις να είναι στο μισό εκατοστό. 

 7. Κόβουμε το ύφασμα που περισσεύει με ένα ψαλίδι, αγήνοντας 1 εκατοστό περιθώριο. 

 8. Αναποδογυρίζουμε το μαξιλαράκι μας. 

 9. Κόβουμε το ύφασμα που μας περίσσεψε προηγουμένως με ένα ψαλίδι, σε πολύ μικρά κομματάκια για να το χρησιμοποιήσουμε για γέμισμα στα μαξιλαράκια. Zero waste it is! 

 10. Και αφού το γεμίσουμε, κλείνουμε το άνοιγμα (την πόρτα που λέγαμε) με μια κρυφή βελονιά (βλ. βίντεο) 

 11. Το μαξιλαράκι μας είναι έτοιμο και τώρα μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε χάντρες γύρω γύρω για ένα ακόμα πιο όμορφο αποτέλεσμα! Σκέτη μαγεία! 

That's all folks! 

Και κάπου εδώ, θα σε αφήσω να κεντήσεις! 

Είμαι σίγουρη ότι θα τα πας περίφημα (γιατί το βλέπω να συμβαίνει χρόνια τώρα με τους μαθητές μου και όσα άτομα παίρνουν kits) και ότι θα το απολαύσεις. Κεντώντας αυτά τα σύμβολα, κεντάμε μια ευχή. Μπορεί να είναι η προστασία από την αρνητική ενέργεια, μπορεί να είναι η αγάπη και η αυτοφροντίδα, μπορεί να είναι οτιδήποτε θέλουμε εμείς. Τα σχέδια αυτών των kits είναι ανοιχτά στο να τα ερμηνεύσουμε όπως έχουμε εμείς ανάγκη. Δεν είναι εποχιακά. Κι αυτό για εμένα σημαίνει βιωσιμότητα.

Να κεντάς στο σπίτι σου, στον καναπέ σου, στο κρεβάτι σου. Αλλά να κεντάς κι έξω, στο τραίνο, στο καράβι, στο αεροπλάνο, σε μια βαρετή αναμονή, ή ακόμα και στον καφέ με την παρέα σου. Να μη φοβάσαι να ανοίξεις την δημιουργικότητά σου προς τα έξω. 

 

Το κέντημα δεν είναι απλώς ένα χόμπι αφού έχει τη δύναμη να μας χαλαρώνει και να μας ηρεμεί την ψυχή. Μέσω αυτής της διαλογιστικής δημιουργικής διαδικασίας δεν ερχόμαστε μόνο σε επαφή με την καλλιτεχνική μας πλευρά, αλλά βοηθάμε το σώμα μας να μπει σε μία κατάσταση ηρεμίας, και το μυαλό μας να ησυχάσει μέσα σε έναν φλύαρο κόσμο γεμάτο πληροφορίες. Μέσω του κεντήματος, δημιουργούμε όμορφα έργα αλλά φροντίζουμε και την ψυχική μας υγεία.

Τέλος, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά που επέλεξες να κεντήσεις ένα από τα kits κεντήματος του A Shiny Day. 

Μπορούμε να φτιάξουμε την ευτυχία μας με τα χέρια μας, κι ένα από τα σπουδαιότερα συστατικά γι'αυτήν την ευτυχία είναι η επαφή με το εσωτερικό παιδί μας. Η επαφή με την τέχνη. Η ενασχόληση με τα χέρια μας. Και κάπως έτσι, η ζωή μας γεμίζει shiny days.

Τα λέμε σύντομα!

Μέχρι τότε...Keep shining bright!

Αλεξάνδρα

bottom of page